Завантаження ...
banner
banner

Мобілізований? На службі потрапив в аварію? Сплати 280 тисяч гривень!

В Чернігівському районному суді завершилось слухання незвичної, поки що, справи, про відшкодування військовослужбовцем збитків військовій частині, у якій той проходив службу

Пасочка, Ющенко, Кухта, суд, Крешич, армія, аварія


В Чернігівському районному суді завершилось слухання незвичної, поки що, справи, про відшкодування військовослужбовцем збитків військовій частині, у якій той проходив службу.

Позивач – військова частина, польова пошта В1688, яку представляв Олексій Мірошниченко. Відповідач – колишній військовослужбовець  частини Олександр Пасочка, який проходив у ній службу в 2014 році, захисник - адвокат Тетяна Ющенко. Розглядав справу суддя Владислав Кухта.

В чому суть справи? В жовтні 2014 року Олександр Пасочка за кермом військового тягача МАЗ перевозив на лафеті з Гончарівського до Харкова танк Т-64. Рухався в складі колони з 4-машин, яких супроводжував спеціальний автомобіль супроводу. В Баришівському районі сталася аварія – в лафет ззаду вдарився Мерседес.

Зіткнення водій вантажівки не відчув і в складі тієї ж колони продовжив рух доки на посту тоді ще ДАІ його не зупинили. Тоді Олександр написав пояснення і забув про цей випадок… аж до літа 2015 року, коли його вмовили розписатись у протоколі про аварію, мотивуючи тим, що це лише формальність, терміни давності пройшли і йому нічого не буде. Але сталося інакше…

Доки чоловік проходив службу, водій Мерседеса, Крешич В.О.  через суди домігся відшкодування завданої шкоди в розмірі 275 тисяч гривень з військової частини та Міністерства оборони. Деснянський районний суд Чернігова постановив закрити справу в зв’язку з закінченням строку давності, але в ході розгляду справи встановив, що водій «керуючи транспортним засобом МАЗ-537 з причепом лафетом, на якому знаходився танк Т-64 Булат, при зміні напрямку руху, здійснив зіткнення з транспортним засобом Мерседес… що спричинило механічні пошкодження транспортних засобів…».

Грунтуючись на цьому водій Мерседеса подав цивільний позов до Баришівського районного суду про стягнення збитків і суд його позов задовольнив.  Відшкодовувати збитки довелось військовій частині, представник якої, як вказано в рішенні суду, «не визнав заявлений позов та не пояснив суду причини по яких позов він не визнає». Апеляційний і Верховний суд військові також програли. Тож тепер прийшла черга шукати «крайнього», яким став військовослужбовець, що сидів за кермом…

У цій справі дивно все. ДТП сталося в 7 жовтня 2014 року, а протокол складено в 3 червня 2015 року, більше ніж через півроку. У Постанові Деснянського суду, не визначається, хто ж винен у скоєному ДТП, а лише вказано, що справа має бути закрита в зв’язку з закінченням строків давності.

Пасочка, Ющенко, Кухта, суд, Крешич, армія, аварія


Схема, яку склали військові, які супроводжували колону, дає привід вважати винним у ДТП саме водія легковика, який не витримав дистанцію і зіткнувся з тягачем.

Олександр Пасочка, військовослужбовець, що був за кермом тягача, жодного разу не викликався до суду, коли мова йшла про власне аварію, про нього згадали, лише коли військова частина вирішила з нього стягнути втрачені кошти. Представники військової частини, як свідчать рішення судів, не особливо намагалися захищати себе і свого підлеглого… 

Схема ДТП, складена військовослужбовцями, що супроводжували колону. За їх даними винен в аварії саме водії "Мерседеса".

Чернігівський районний суд в особі судді Владислава Кухти, позов військової частини задовольнив. Олександр Пасочка має сплатити 275 тисяч гривень військовій частині та ще 4 тисячі гривень судового збору. Суддя який прийняв таке рішення, з формальної точки зору не порушив нічого – є рішення судів за якими провина саме водія військового тягача не визнається, але й не оскаржена. Є рішення про стягнення компенсації з військової частини і є законодавство, яке дозволяє їй витребувати ці кошти з працівника, який спричинив до збитків. 

А от до військової частини запитань багато. Чому військові від самого початку якісно не захищали свої інтереси і інтереси свого військовослужбовця в суді? Чому так просто погодились сплатити гроші, хоча є дані, які говорять, що винен саме водій Мерседеса?

Некомпетентність юристів чи була домовленість зацікавлених сторін з власником Мерседеса, що програють справу, а держава заплатить? Навіть погодившись сплатити кошти за автомобіль, чому частина вирішила перекласти все на колишнього бійця? Врешті-решт, хто ж піде служити в армію, де всі завдані збитки перекладаються на рядових солдатів? 

- Не хвилюйся, будемо боротися. – вже вийшовши на вулицю підбадьорювала Олександра Пасочку адвокат Тетяна Ющенко. – В крайньому випадку створимо благодійний рахунок і по 100 гривень зберемо ті 275 тисяч, для військової частини…

Пасочка, Ющенко, Кухта, суд, Крешич, армія, аварія

Пасочка, Ющенко, Кухта, суд, Крешич, армія, аварія

Пасочка, Ющенко, Кухта, суд, Крешич, армія, аварія



Пасочка, Ющенко, Кухта, суд, Крешич, армія, аварія

Пасочка, Ющенко, Кухта, суд, Крешич, армія, аварія


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: