Завантаження ...
banner
banner

Художній відділ Краєзнавчого музею: реконструювати чи забудувати?

Кожного року відбувається зміщення, я «чекаю», коли воно все впаде. Маю надію, якщо ми вкладемо гроші на реконструкцію художнього відділу музею. Його ще можна врятувати, він ще «живий» та може простояти”

художній відділ, музей, реконструкція, Генадій Дудченко

28 лютого на сесії Ніжинської міської ради, при розгляді питання щодо затвердження міського бюджету було обговорено стан будівлі художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею.

Директор музею Генадій Дудченко говорив необхідність виділення коштів для реконструкції музею. Зазначимо що вартість робіт складає 400 000 грн. Він стверджував, що споруда знаходится в аварійному стані, на доказ цього представив презентацію з фото, на яких було видно тріщини на фасаді, над дверима, в якому аварійному стані знаходяться північна та південна сторона музею. За словами Генадія Миколайовича всередині  музею також не проводився ремонт з часу його відкриття.

Художній відділ є дуже цінний для історико-культурної сфери міста, як і діяльність всього музею. За 2017 рік було проведено 967 екскурсій,  це найбільша кількість екскурсій за останні 10 років, 623 з них для гостей Ніжина. Відвідуваність  збільшилась у 3-4 рази у порівняні з попередніми роками. У минулому році близько 14 000 людей відвідало музей. Працівники музею провели 67 наукових доповідей на конференціях різного рівня,  та більше 70 публікацій.

Щодо прибутковості музею, за цей рік музей заробив коштів у сумі 81 000 грн. Свої нагальні потреби працівники музею намагаються задовольняти цими прибутками та коштами благодійників. Сума таких надходжень склала 30 000 грн.

Але є речі які сам краєзнавчий музей не спроможний зробити. Наразі існує дві глобальні проблеми. Перша – реставрація Поштової станції, що обійдеться більше ніж в 17 млн.
Звичайно за місцевий бюджет вирішити її не вдасться. Інша ж – стан будівлі художнього відділу.

За переконанням Науково-дослідницького інституту теорії та історії архітектури й містобудування, її доцільно реконструювати.

Депутати наполягли, що вкладення коштів у таку будівлю не є розумним шляхом. Необхідно вести розмови з інвесторами. На даний час є тільки один результативний досвід спілкування з інвесторами - він хоче побудувати на цьому місці багатоповерховий житловий будинок, відавши перший поверх музею. “Але як сприйматиме громада та депутатський корпус поруч з нами житлового будинку, велике питання” - говорить директор.

Поки що, закінчили на розмовах, рекомендуючи доопрацювати проблемне питання й створити робочу групу з його вивчення до наступної сесії міської ради.

Але час іде, за прогнозами Генадія Миколайовича будівля довго не вистоїть. "Я чекаю відлиги, щоб побачити, як стіни художнього відділу "відреагують" на неї. Кожного року відбувається їх зміщення, я "чекаю", коли воно все впаде. Маю надію, якщо ми вкладемо гроші на реконструкцію художнього відділу музею, років на десять про проблему забудемо. Його ще можна врятувати, він ще "живий" та може простояти".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: