Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські бібліотекарі нагадали молодому поколінню про Корюківську трагедію

1 березня відзначаються 75-ті роковини з часу Корюківської трагедії. Бібліотекарі Ніжинської міської бібліотеки провели Інформаційну годину “Вклонімося Корюківці” для учнів ЗОШ №4

Корюківка, інформаційна година, бібліотека

1 березня відзначаються 75-ті роковини з часу Корюківської трагедії відповідно до Постанови Верховної Ради України від 08.02.2018 №2287-VIII «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році».

Бібліотекарі юнацького абонементу Ніжинської центральної міської бібліотеки Валентина Булах та Світлана Ріпа провели Інформаційну годину “Вклонімося Корюківці” для учнів  6  та 7 класів ЗОШ №4. 

Працівники бібліотеки велику увагу приділяють вивченню історії рідного краю і не могли обійти цю страшну подію, яка відбулась у нас, на Чернігівщині в роки Другої Світової війни. Досить довгий час ця історія замовчувалась і не згадувалась в підручниках з історії. Тому дуже важливо -  пам’ятати трагедію, яка забрала тисячі життів.

За два дні, 1-2 березня 1943 року, було знищене ціле місто. За кількістю жертв серед цивільного населення Корюківську трагедію називають найбільшою у Європі за часів Другої світової війни.

Під час заходу учнів ознайомили з інформацією про масову страту жителів Корюківки, про причини, які передували  цій трагедії, ознайомили з свідченнями очевидців. Свої розповідь бібліотекарі доповнили відео роликами: «Спалена історія української нації” (до 75-річчя трагедії в Корюківці) (Чеline-tv), “Свідчення очевидців” (виробництво каналу “1+1”, «Історична казка – Корюківська трагедія» (виробництво каналу Еспресо-tv).

Учням були представлені фото меморіалу, який зведений на місці ресторану, де  одночасно загинуло більше 500 людей. Власне, вся Корюківка стала однією братською могилою  для 6700 жителів містечка.  

Про цю Трагедію заговорили лише в 2011 році. Десятки років радянська влада замовчувала ці страти, знищувала всі документи і фото, змушувала свідків мовчати. Тому не дивно, що до нашого часу збереглося так мало інформації.

У фонді центральної бібліотеки  є документи, які розповідають про цей злочин, серед них є книга «Корюківка, 1943: злочин проти людяності», видана Корюківським історичним музеєм в 2010 році.  В ній зібрані копії документів і свідченнь очевидців. 

Тож запрошуємо всіх до бібліотеки, кого  цікавлять події Другої Світової війни на Чернігівщині.

Корюківка, інформаційна година, бібліотека

Корюківка, інформаційна година, бібліотека

Корюківка, інформаційна година, бібліотека

Бібліотекар Центральної бібліотеки 
Валентина Булах
  
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: