Завантаження ...
banner
banner

Міська влада звітує про допомогу сім’ям загиблих захисників

Питання щодо забезпечення та соціального захисту учасників АТО, їх сімей та сімей загиблих військовослужбовців в зоні АТО

АТО, загиблі, допомога, забезпечення

Вчора, 5 березня, на розширеній оперативній нараді при міському голові, було піднято питання щодо забезпечення та соціального захисту учасників АТО, їх сімей та сімей загиблих військовослужбовців в зоні АТО.

Заступник міського голови Ігор Алєксеєнко прозвітував щодо матеріального забезпечення та соціального захисту учасників АТО та їх сімей в період з 2015 по 2018 рік.

З початку військових дій, ще до прийняття бюджетної програми цільової допомоги мобілізованим учасникам АТО, з осені 2014 року у Ніжині, спочатку був затверджений план заходів виконкому, а з 2015 року на сесії міської ради був була прийнята “Міська цільова програма допомоги мобілізованим учасникам АТО та сімям загиблих”.

До речі, в області така практика застосована була вперше. У відповідності до програми міська влада надавала мобілізованим сім’ям матеріальну допомогу в розмірі 1 тис гривень щороку та 300 грн на комунальні послуги  щоквартально.

З початку ведення військових дій міська влада, громада, громадські активісти, громадські організації ніколи не були осторонь проблем сімей мобілізованих, а особливо сімей загиблих.

Протягом 2017 року і попередніх років на обліку ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувало 13 сімей військовослужбовців які загинули в зоні АТО, в яких виховується 8 дітей.

З представниками таких сімей обговорюються варіанти соціального захисту та права сім’ї на рівні міста і держави. Постійно надається психологічна підтримка та юридична допомога в установах та організаціях міста. Працівниками центру постійно проводиться інформаційно-розяснювана робота, щодо програм що діють в Ніжині, для підтримки таких сімей, пільг на які вони мають право згідно чинного законодавства.

Була створена група взаємопідтримки матерів та дружин загиблих в АТО. Сім’ї загиблих забезпечувались паливом на зимовий період.

Всі родини щомісячно забезпечувалися речами першої необхідності та продуктам харчування від громадської організації спілки Самаритян України Чернігівської області.

На фасадах шкіл де у свій час навчалися загиблі відкрито меморіальні дошки. Окрім меморіальних дошок, що встановлюються на прохання сімей загиблих, громадськості та педагогічних колективів, в цьому році міська влада планує встановити пам’ятник по вулиці Незалежності. Також наразі обговорюється проект встановлення і відкриття “Алеї слави” біля Покровської церкви.

Протягом 2015-2018 року сім’ям загиблих учасників АТО, через міську цільову програму “Турбота” була надана допомога в розмірі 218 тисяч гривень, з них 80 тисяч на встановлення пам’ятників, 132 тисячі на оздоровлення, 6 тисяч на лікування.

З міського бюджету на компенсацію пільг на житлово-комунальні послуги, було перераховано:
За 2015 рік було перераховано 17, 5 тис грн; 2016 рік- 50 тис грн, 2017 рік - 58 тис грн.

Щодо “квартирного питання”:

За кошти субвенції з державного бюджету України в січні 2017 року ніжинською міською радою було придбано двокімнатну квартиру по вулиці Амосова для сім’ї загиблого Тахіра Баширова.

В листопаді 2015 року було придбано однокімнатну квартиру по вулиці Березанська для сімї загиблого Сергія Рябухи.

Рішеня на придбання квартири для батька загиблого Дениса Яковенка поставлено на першочерговий облік.

Щодо виділення земельних ділянок:

Дружині загиблого Яніса Лупікса Вікторії Лупікс було надано право на земельну ділянку по вулиці Мозголевського, але рішенням ніжинської міської ради, це рішення було скасовано оскільки дана територія є захисною смугою кладовища.

Марині Ткаченко, матері Руслана Ткаченка, надано дозвіл на відведеня земельної ділянки по вулиці Кармелюка 60, дана ділянка вже приватизована.

Сім’ї загиблих практично всі забезпечені земельними ділянками, окрім тих що не визначились, та сім’ї Яніса Лупікса.

“В цьому році ми будемо виходити із пропозицією до ніжинської міської ради, внести зміни до міської бюджетної цільової програми надання матеріальної допомоги. Також хочемо внести пропозицію, включити в перелік осіб сімей загиблих, які мають право на безкоштовне стаціонарне лікування на базі центральної міської лікарні.

mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: