Завантаження ...
banner

У ніжинських льотчиків живуть Ромео і Джульєта

Спеціальний авіаційний загін, який дислокується в Ніжині, - єдина рятувальна авіачастина в Україні. Нещодавно загін, відзначив 19-ту річницю

Павлін, страус, Авіаційний загін, Іван Коробка


Спеціальний авіаційний загін, який дислокується в Ніжині, - єдина рятувальна авіачастина в Україні. Нещодавно загін, в якому 732 штатних працівника, відзначив 19-ту річницю.

Загін унікальний ще й тим, що має власне підсобне господарство: тут тримають корів, коней, свиней і навіть ... страуса і павичів.

- Підсобне господарство збереглося лише в нашому авіаційному загоні, а також в підрозділі Національної гвардії в Олександрії (Кіровоградська область), - говорить командир Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України полковник Іван Коробка. - Господарство дає можливість поліпшити харчування наших льотчиків.

Щодня ми безкоштовно годуємо особовий склад (до 300 осіб). Завдяки своєму господарству вдається істотно заощадити на м'ясо-молочної продукції. Також робочі господарської частини обробляють 148 гектарів землі, на якій ми вирощуємо корма для худоби. Кількість тварин по-різному в залежності від сезону, циклів вирощування. В середньому тримаємо від 30 до 60 голів - як великої рогатої худоби, так і свиней.

Місцеві знають, що у нас є велике господарство. Іноді нам приносять домашніх улюбленців, які господарям стали не потрібні. Наприклад, так до нас потрапили страуси ему. Їх господарі виїжджали з Ніжина і вирішили подарувати нам пару цих птахів. Самка, на жаль, зламала ногу (цю травму страуси переносять дуже важко) і померла.

А ось самець, якого ми назвали Яшою, живе у нас до сих пір. Влітку - в просторому вольєрі на свіжому повітрі, а взимку ми ховаємо його від холодів в прибудові біля свинарника.

Страус ему походить з Австралії і разом з кенгуру зображений на гербі країни. Цікаво, що, незважаючи на свій немаленький розмір, страуси ему вміють непогано плавати. Так само, як і страуси, в авіаційний загін потрапили павичі. Парочка нерозлучна, тому їх назвали Ромео і Джульєтта. Обидва зараз живуть в приміщенні, дуже люблять насіння. Однак улюблені ласощі - абрикоси, а точніше - кісточки від них. У сезон льотчики спеціально збирають ці кісточки і підгодовують павичів.

- Восени минулого року ніжинці принесли до нас лелеку з пошкодженим крилом. Птицю підлікували, вона трохи пожила у нас, а потім все ж стала на крило і полетіла на південь. Ніякої практичної користі від птахів, яких нам приносять, ми не маємо, однак вони стали улюбленцями не тільки працівників авіаційного загону. До нас часто приходять на екскурсії діти, яким ми охоче показуємо літаки і вертольоти, а також наше господарство. Павичі і страус, як правило, викликають у дітей не менший захват, ніж техніка.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: