Завантаження ...
banner
banner

Зміна розміру аліментів та відповідальність за їх несплату

Про новації та відповідальність за несплату аліментів розповідають юристи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги

Аліменти


Про новації та відповідальність за несплату аліментів розповідають юристи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги. 

Нагадуємо, що з 09 липня 2017 року та з початку 2018 року набирали чинності  зміни до законодавства України щодо покращення захисту права дітей на належне утримання (аліменти).  
Розмір аліментів

Аліменти - це власність дитини, а  батьки лише отримують та використовують їх від імені дітей.

Новацією стало врахування при призначенні аліментів наявність грошових коштів, рухомого та нерухомого майна. Тепер при визначенні розміру аліментів братимуться до уваги витрати платника аліментів, щодо яких платником не доведено джерело походження цих коштів. Наприклад,  якщо платник аліментів не має «офіційного» доходу, але придбав автомобіль, то такі витрати можуть враховуватися при визначені судом розміру аліментів.
 Так у випадку, якщо платник аліментів офіційно не працевлаштований (не має «офіційного» доходу), але придбав автомобіль/квартиру/ будинок , то такі витрати можуть враховуватися при визначені судом розміру аліментів на дитину.

В порядку наказного провадження розглядаються наступні вимоги про стягнення аліментів ( ст. 161 Цивільного процесуального кодексу України): на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину; в твердій грошовій сумі – в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У 2018 році прожитковий мінімум на дітей становить:


Чи можлива автоматична зміна розміру аліментів?

Автоматична зміна розміру аліментів не можлива, так як  утримання із заробітної плати здійснюється виключно на підставі заяви та у розмірі, що визначений у виконавчому листі. Роботодавець не має прямих повноважень щодо зміни розміру аліментів. Отже,  для збільшення  розміру виплати на належне утримання дитини слід подати відповідного позов до платника аліментів та звернутися до суду.
Ініціювати питання зміни розміру аліментів (збільшення/зменшення) може як платник, так і одержувач. Підстави:
1. зміна матеріального стану платника або одержувача аліментів (наприклад, перехід на більш оплачувану роботу або звільнення з роботи, втрата стабільного джерела доходів);
2. зміна сімейного стану платника або одержувача аліментів (наприклад, одруження вдруге, народження дитини у новому шлюбі);
3. інші випадки передбачені Сімейним кодексом України.

Публічний реєстр злісних неплатників аліментів.

Створений Єдиного реєстру боржників, який розміщуються на офіційному сайті Міністерства юстиції України.  Інформація реєстру про невиконані майнові зобов'язання і запобігання відчуження такими боржниками майна є відкритою і оприлюднюється в режимі реального часу. Окрім того, він розміщує перелік боржників, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяців. Списки неплатників аліментів можна переглянути за посиланням

Законом встановлена можливість застосування таких обмежень:
- виїзд  за межі України;
- керування транспортним засобом;
- користування зброєю;
- полювання;
- участь у прийнятті рішення про виїзд дитини за кордон.

Вказані обмеження застосовуються тимчасово до погашення заборгованості  у повному обсязі.
За несплату аліментів, приховування доходів, зміна місця проживання або місця роботи без повідомлення державного або приватного виконавця, які призвели до виникнення заборгованості в розмірі 3 місяців,  можуть застосувати кримінальну відповідальність (ст.. 164 Кримінального кодексу України):
- громадські роботи до 240 годин;
- арешт до шести місяців;
- обмеження волі до трьох років.

Однак, якщо заборгованість виникла з об'єктивних причин, притягнути платника до кримінальної відповідальності неможливо.

Загальнонаціональний право просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» має наметі навчити громадян користуватися своїми правами та захищати ії у разі порушення.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: