Завантаження ...
banner

Обличчя Ніжина… в громадських туалетах?

Стан громадських вбиралень на одній із вузлових станцій Чернігівщини – «Ніжин» важко описати словами. Серед бувалих туристів заведено вважати: туалет – обличчя міста

туалет, стан, вокзал,

Стан громадських вбиралень на одній із вузлових станцій Чернігівщини – «Ніжин» важко описати словами. Мабуть, безграмотне графіті, залишене одним із численних відвідувачів на стінах над бетонною дірою, яку чомусь іменують туалетом, чи не найкраще відображає реальний стан справ. І до цих справ десятки років немає діла ані міським чиновникам, ані керівництву вокзалу.

Серед бувалих туристів заведено вважати: туалет – обличчя міста. На залізничній станції «Ніжин» це обличчя, на жаль, має спотворений вигляд. Мало того, що вбиральні розташовані за межами вокзалу, так туди потрапити без спецзасобів – це все одно, що здійснити подвиг.

Одна із вбиралень, де справляють нужду пасажири, являє собою невелику одноповерхову будівлю з центральним опаленням, каналізацією та водопостачанням. Інша – смердючий бетонний бункер з дірками в підлозі й красномовними написами, щоб, бува, не переплутали – «М» і «Ж».


туалет, стан, вокзал,

Втім, стан цих вбиралень такий, що дехто з бувалих пасажирів воліє бігати через пішохідний міст – до вбиральні місцевого автовокзалу. Там хоча і такі ж дірки в підлозі, проте туалети добре провітрювані.

У Ніжинській мерії відхрещуються від туалетів. Кажуть, це не їхня компетенція. Дарма, що всі під’їзди до міста всіяні рекламними біг-бордами: «Ніжин – місто храмів», «Ніжин – туристичне місто». Очевидно, в міській раді думають, що туристи потягами не їздять.

А от ми та наші читачі мислимо інакше! Після численних звернень читачів редакція вирішила направити запит на адресу ПАТ «Укрзалізниця», щоб дізнатися про стан та кількість туалетів на станції «Ніжин».


туалет, стан, вокзал,

Відповідей не довелося довго чекати – їх надіслали з Департаменту будівель та споруд ПАТ «Укрзалізниця» та особисто від заступника генерального директора регіональної філії з рухомого складу і матеріально-технічного постачання ПАТ «Укрзалізниця» Олександра Миклащука.

Так, згідно з відповіддю, підписаною директором Департаменту, за виробничим підрозділом Київським територіальним управлінням філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» ПАТ «Укрзалізниця», в Ніжині закріплено один громадський туалет на вулиці Вокзальній, 29.

«Технічний стан туалету та інженерне обладнання будівлі, а саме: електроосвітлення, водопровід, водовідведення та електроопалення знаходяться у задовільному технічному стані. Санітарний стан туалету підтримується працівниками станції «Ніжин», – йдеться у відповіді за підписом директора Департаменту будівель та споруд Віктора Слободянюка.

Залізничники визнають, що існують невідповідності стану туалету.

«Єдиною невідповідністю сучасним вимогам є естетичний стан туалету з причини його тривалої експлуатації», – йдеться у відповіді.


туалет, стан, вокзал,

А от у відповіді за підписом заступника генерального директора регіональної філії з рухомого складу і матеріально-технічного постачання ПАТ «Укрзалізниця» Олександра Миклащука сказано, що туалет загального користування на станції «Ніжин» приведений до належного санітарно-естетичного стану.

Якби чиновники «Укрзалізниці» хоча б кілька днів походили в такий «естетичний» туалет, то, мабуть, дуже швидко знайшли б і кошти на його благоустрій. А поки що пообіцяли виділити гроші аж у наступному році.

«Враховуючи обсяг робіт, які необхідно виконати для приведення туалету до сучасних вимог, питання проведення капітального ремонту буде розглянуте при формуванні планів на 2019 рік», – обіцяють у керівництві ПАТ «Укрзалізниця».

Тож доки в одній з найприбутковіших організацій країни будуть шукати необхідні кошти, тисячі відвідувачів змушені будуть справляти нужду в місці, де пахне «Руссю». Залишається тільки щиро поспівчувати пасажирам і прибиральницям.


Віталій Назаренко, "Чернігівщина" №11 (672) від 15 березня 2018

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: