Завантаження ...
banner
banner

Рубали чи не рубали? Або що сталося в парку «Ніжинський»

20 березня у Ніжинській районній раді відбувся брифінг стосовно проведення санітарних заходів на території Регіонального ландшафтного парку "Ніжинський"

вирубка, Регіональний ландшафтний парк


20 березня у Ніжинській районній раді відбувся брифінг стосовно проведення санітарних заходів на території Регіонального ландшафтного парку "Ніжинський".

У прес-конференції взяли участь голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, перший заступник голови Ніжинської РДА Сергій Батрак, директор ДП "Ніжинське лісове господарство" Юрій Болоховець та директор регіонального ландшафтного парку "Ніжинський" Сергій Мельникович.

Зумовила проведення брифінгу стаття, що нещодавно вийшла на одному із місцевих сайтів та в місцевій газеті. В статті йшлося про те, що на території парку масово вирубують «живі» дерева не маючи для цього жодних підстав. Як зазначили самі журналісти видання, дана стаття не є звинувачувальною, а лише несе інформаційних характер.

Аби розібратись у ситуації, поінформувати більш широке коло та розставити всі крапки над «і» керівництво району, лісового господарства та адміністрація парку зустрілися із громадянами та представниками ЗМІ, аби відповісти на всі питання.

Як виявилось,  15 лютого у ботанічному заказнику місцевого значення «Зайцеві сосни» почали проводитись санітарні заходи. Попередньо 10 січня було проведено обстеження ділянок, кожному “хворому” дереву присвоюно номер, в якому вказана причина, по якій дане дерево береться в рубку. 

Причиною може бути: зламана вершина, якщо вершина втрачена на дві третіх, древо вражене смоляним раком, та найбільша проблема на сьогоднішній день – це короїд. 

Короїди є небезпечними шкідниками та ворогами хвойних лісів. За відносно короткий термін вони знищують хвойні дерева та розповсюджуються в геометричній прогресії. 


Як зазначив Директор "Ніжинського лісового господарство" Юрій Болоховець жодних неправомірних дій, про які було б відомо працівникам лісового господарства на території парку не відбувається.

Щодо порушень, які полягають в незаконній вирубці деревини працівниками господарств моніторяться, керівництвом вчиняються відповідні дії. Протягом минулого року було здійснено сотня рейдів, виявлено десятки порушень. Серед правопорушників зустрічаються як прості мешканці, правоохоронці,  працівники господарства і навіть священники. Підприємством робляться колосальні кроки в напрямку охорони лісів Ніжинщини.

Юрій Віталійович наголосив, що санітарна вирубка в межах природо-заповідного фонду (який по Ніжинському лісгоспу складає близько 30% від  усіх територій) проводиться більш прискіпливо з суворим дотриманням вимог, зокрема, по території парку за участю науковців, що входять до складу бюро парку.

Окрім головного питання, вирубки дерев в регіональному ландшафтному парку «Ніжинський», було піднято питання щодо незаконного знищення полезахисних лісосмуг. Транспортування багатотонажних машин з деревиною по території селищ, що і так не витримує критики. 

вирубка, Регіональний ландшафтний парк

вирубка, Регіональний ландшафтний парк

mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: