Завантаження ...
banner
banner

Убивство дитини на Ніжинщині - запитання з багатьма невідомими

Вчора, 26 березня у Ніжині на площі Франка пройшла акція, яку організували активісти у зв’язку зі жорстоким вбивством дворічної дівчинки в селі Мильники Ніжинського району

Вчора, 26 березня у Ніжині на площі Франка пройшла акція, яку організували активісти у зв’язку з жорстоким вбивством дворічної дівчинки в селі Мильники Ніжинського району.

Участь взяли представники патріотичних організацій, зокрема С14, ВО «Свобода» та «Правий сектор», журналісти та небайдужі місцеві жителі. 
 









 

Активісти, розпочали акцію на площі Франка, біля приміщення Ніжинської міської ради, публічно озвучивши свої вимоги:

- Звільнення, перевірка діяльності та притягнення до відповідальності директора Центру соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді Ніжинської РДА Олени Подпоріної;

- Проведення ексгумації тіла та незалежної експертизи убитого нелюдом немовляти (якщо з'ясується, що дані експертизи сфальшовані - притягнення до відповідальності експерта);
 
- Обстеження незалежними спеціалістами сестри дівчинки 5-річної Діани (версія про катування та ґвалтування);
 
- Притягнення до кримінальної відповідальності матері дівчинки та всіх тих, на очах у кого відбувалися звірства;
 
- Проведення додаткових слідчих дій за участю понятих з числа громадських активістів.
 


Потім рушили до Ніжинської місцевої прокуратури, де зустрілись з керівником прокуратури Павлом Герасименком. Він зазначив, що експертиза ще триває, а відтак — робити висновки зарано. Загалом експертиза може тривати десь місяць. Поки що, за словами прокурора підстав для ексгумації тіла що немає.

Потім активісти пішли до Ніжинської районної державної адміністрації. 
 
Тут перед головою РДА В’ячеславом Івашиним висунули одну вимогу – звільнення директора районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олени Подпоріної та перевірка діяльності центру.
 
Перед присутніми виступив сам Івашин, головна «героїня» Подпоріна, а також начальник районної служби у справах дітей Олег Жадько та сільський голова Мильників і Колісників Анатолій Рибка.

Чиновники перед об’єктивами телекамер розповіли про свою участь у цій справі.

Суть втому, що мати одиначка Галина Єсипенко, з двома дітьми була зареєстрована в Ніжині, але фактично проживала в Мильниках, раніше певний час перебувала під супроводом в центру соціальних служб.
 

Що  було далі

Вячеслав Івашин після спілкування з активістами підписав розпорядження  про проведення службового розслідування та відсторонення від посади  директора Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Подпоріної Олени Віталіївни. Це власне і стало суттєвим результатом вчорашньої акції.

Примітно,  що один з активістів патріотичних організацій запропонував Олені Віталіївні допомогу в подальшому відвідуванні проблемних сімей Ніжинського району.

А тепер спробуємо розібратися, хто винен у ситуації.

Бачимо, що історія є хитросплетінням бюрократії. Начебто всі дотичні посадовці робили свою роботу, не забуваючи папірцями підстраховувати себе. Начебто все мало бути добре.

Але є одне але. Дворічна дитина вже мертва. І побив її рецидивіст  у маленькому селі, де всі один одного знають.
 


Отже, версія подій від Ніжинської районної соцслужби, районної служби у справах дітей та сільського голови.

З сім’єю раніше працювали, вона була під супроводом, потім виїхала до Ніжина, де і була зареєстрована, проте повернулася в жовтні, до неї навідувалися. Останній візит служб був 4 грудня, проте їх в будинок не впустили. Служба у справах дітей, почала готувати документи на позбавлення батьківських прав, документи були подані до суду нещодавно. 29 грудня соцслужба отримала лист про те що сім’я не проживає на території села.

За словами сільського голови Анатолія Рибки, в селі жила сім’я, але на контакт не йшла.

4 грудня після невдалого візиту соцслужби Галина Єсипенко зникає з села, і вирушає в Ніжин.

В кінці грудня сільський голова бачив Галину у Ніжині, вона начебто сказала, що живе тут в Ніжині, дітям найняла няню, а сама працює в селі Пам’ятне Борзнянського району.

Після цього, голова її не бачив на території села.

Вбили ж дитину в домі Назара Красулі в Мильниках, і про перебування матері з дітьми тут ні районна соцслужба, ні служба у справах начебто нічого не знали.
 
Інформація від служби у справах дітей міста Ніжин
 
У січні 2018 року до міста надійшла Інформація, від служби у справах дітей районної адміністрації, що з села Мильники вибула сім’я Єсипенко. За час проживання у Ніжинському районі у зв’язку з неналежним виконанням батьківських обов’язків служба у справах дітей Ніжинської районної адміністрації зібрала пакет документів та підготувала висновок про доцільність позбавлення матері  батьківських прав.
 
За словами Наталії Рацин, служба у справах дітей міста Ніжина у січні повторно навідалась за адресою вулиця Лисивців, дана адреса була вказана в листі служби у справах дітей районної адміністрації.
 
Прибувши на місце, виявилось, що Галина з дітьми там не проживає. Від матері Галини Єсипенко дізналися, що остання разом з дітьми проживає на території Мильників, в Ніжині вона перебувала недовго.
 
Про це, за словами Наталії Рацин, було повідомлено Службу у справах дітей Ніжинської РДА. Але за словами начальника служби Олега Жадька після 4 грудня вони не відвідували сім’ю.

Тут постає питання, якщо районна служба у справах дітей знала про повернення такої проблемної  сім’ї до Ніжинського району, то чому не навідалися в Мильники ще раз? Можливо, це врятувало б дітей?
 
Наступне питання, чи знали про це в районному центрі соціальних служб?

Бо якщо знали, то чому не виїхали до такої проблемної сім’ї? (позбавлення батьківських прав насправді рідкість і стосується пропащих сімей, звичайно є сенс періодично навідуватись в такі сім’ї, поки діти ще в них).
 
А якщо не знали, то чому, не налагоджена співпраця між центром соцслужб і службою у справах дітей Ніжинської РДА?
 
Вважаємо, відповідь на ці питання має шукати керівництво Ніжинської РДА, адже службове розслідування розпочали тільки по відношенню до Олени Подпоріної.
 
Таким чином, химерний клубок людських доль і посадових недопрацювань тільки розплутується. Та чи зможе розплутатись… 
 
P.S Після вчорашньої акції активісти С14 на своїй сторінці в Фейсбук висунули звинувачення посадовим особам, що можуть бути причепі до трагедії.
 
Цитата:

У трагедії, що трапилася з маленькими дітьми в Ніжинському районі Чернігівщини, ми звинувачуємо чиновників, які вчасно не відреагували, не забрали, не позбавили:
- директора Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ніжинської РДА Подпоріну Олену Віталіївну;
- директора Ніжинського міського центру соціальних служб для молоді Кучеровську Наталію Миколаївну;
- начальника служби у справах дітей Ніжинської РДА Жадько Олега Володимировича;
- сільського голову Колісників Рибку Анатолія Петровича.
Щодо згаданих осіб діє презумпція винуватості, доки вони не доведуть протилежного.
 
Ми вимагаємо!
 
У зв'язку з тяжкістю та жахливістю вчиненого злочину, через відсутність довіри до місцевих правоохоронців, вимагаємо:
- призначити слідчих з обласного управління національної поліції та столичного департаменту НПУ;
- негайно провести ексгумацію тіла убитої нелюдом дитини. Дослідити тіло на предмет катувань, гвалтувань, давності переломів та інших травм;
- негайно провести медичне обстеження та невідкладні слідчі дії у присутності фахових психотерапевтів (категорично не з Ніжина) щодо старшої сестрички убитої дівчинки - Діани;
- відкрити кримінальні провадження на те шобло (так звану матір та її дружків) як співучасників злочинів.
































Ярослав Дигал

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: