Завантаження ...
banner

Засудили власника лабрадора, що покусав людину

Ніжинським міськрайонним судом 29.03.2018 поставлено крапку в історії щодо нападу домашньої тварини на жінку, у результаті якого останній спричинено тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості

Ніжинським міськрайонним судом 29.03.2018 поставлено крапку в історії щодо нападу домашньої тварини на жінку, у результаті якого останній спричинено тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості.

Як уже повідомлялося раніше, власнику тварини органами досудового розслідування за погодженням Ніжинської місцевої прокуратури інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ст. 128 Кримінального кодексу України (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження).

У провину обвинуваченому поставлено злочинну недбалість, яка виразилася в незастосуванні при вигулу домашнього улюбленця обов’язкових при цьому повідка та намордника, що не забезпечило умови безпеки людей при утриманні собаки та зробило можливим напад останньої на потерпілу.

За результатами судового розгляду лише з урахуванням необережної форми вини, тяжкості вчиненого злочину, позитивних відомостей про особу обвинуваченого, його щирого каяття та часткового відшкодування завданої шкоди, судом зроблено висновок про можливість призначення покарання нижче найнижчої межі, визначеної санкцією статті 128 Кримінального кодексу України, та призначено до відбуття штраф розміром сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Разом з тим, судом задоволено позови потерпілого та прокурора щодо стягнення завданої матеріальної та моральної шкоди, а також витрат закладу охорони здоров’я на лікування потерпілого відповідно.

Загалом, стягненню з обвинуваченого підлягає сума у понад 12 тис. грн. Сама ж тварина, наразі утримується поза межами міста та вигулюється на огородженій території.
Ніжинська місцева прокуратура нагадує, не дивлячись на вид та породу тварини, а також обізнаність господаря про її характер, домашній улюбленець представляє потенційну загрозу для оточуючих, так як нікому не відомо чим та коли саме буде спровокована агресивна поведінка тварини.

З метою виключення можливості заподіяння будь-якої шкоди громадянам, навіть коли тварина «виходить» з-під контролю власника, необхідно лише неухильно додержуватися елементарних правил утримання домашніх тварин.

Даний конкретний випадок, з огляду на наявність у місті значної кількості бродячих собак, породжує питання, хто ж буде відповідати у разі заподіяння аналогічної шкоди здоров’ю громадян бездомними тваринами?

Чинне законодавство України містить відповідь і на таке питання з тією лиш різницею, що правоохоронні органи матимуть у такому випадку справу зі службовим злочином.
Звичайно, сподіваємося, що лиха не трапиться, однак у той же час, користуючись нагодою, звертаємо увагу посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування та існування даної реальної проблеми, яка потребує свого системного вирішення у цивілізований спосіб. 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: