Завантаження ...
banner

На конференції в Ніжині обговорять історичні побрехеньки

31 березня – 1 квітня у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбудеться Всеукраїнська наукова конференція "Історичні побрехеньки": незвичайні історії в історії України»

Побрехеньки, НДУ, Гоголь


31 березня – 1 квітня у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбудеться Всеукраїнська наукова конференція "Історичні побрехеньки": незвичайні історії в історії України». 

Конференція присвячена Дню народження Миколи Гоголя (1 квітня), який підніс українські «побрехеньки» до рівня світової класики. 

Метою конференції є популяризація досліджень з історії «щоденного життя» через незвичні події, які іноді трапляються в житті всіх людей. 

Кожен науковець має у своєму запасі цікаві, незвичні і веселі історії, віднайдені у джерелах, які не завжди вписуються в контекст його основного дослідження. Найчастіше, ці інформаційні скарби залишаються не оприлюдненими і недоступними для шанувальників минулого, хоча вони несуть великий позитивний заряд. 

Наші предки високо цінували незвичні історії. У переказах «брехунів» – осіб, які вміли цікаво розповідати – ці історії творчо трансформувалися в «побрехеньки», проте їхнім підгрунтям здебільшого були реальні події. Головним побажанням до доповідей є достовірність описуваних подій та/або їхня фіксація в історичних джерелах, з авторськими інтерпретаціями. 

На конференції будуть працювати секції-«посиденьки» з наступних напрямків: «Гоголь з нами»; «І сміх і гріх» (побутові проблеми); «Дай серцю волю, заведе в неволю» (гендерні історії); «Їхав козак за Дунай» (військові історії); «Не проти ночі сказано» (містичні історії); Додатково – теми з жартівливого фольклору. 

Участь у конференції беруть науковці з Києва, Дніпра, Львова, Запоріжжя, Одеси, Бахмута, Чернігова, Ніжина. 

Почесний Голова Оргкомітету: Віктор Брехуненко, доктор історичних наук, професор 
Почесний гість: Юрій Шаповал, доктор історичних наук, професор 
Співголови оргкомітету: Олександр Забарний, Сергій Лепявко, Євген Луняк, Олександр Самойленко.

За матеріалами
 siver.com.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: