Завантаження ...
banner
banner

У Вертіївці через отруєння нітратами померло немовля

У Чернігівській області поліція розслідує обставини смерті 4-місячної дитини від отруєння нітратами


У Чернігівській області поліція розслідує обставини смерті 4-місячної дитини від отруєння нітратами.

Про це УНІАН повідомили у секторі комунікацій Головного управління Нацполіції в області.

Згідно з повідомленням, родина з дитиною проживала у селі Вертіївка Ніжинського району. 4-місячну дитину було госпіталізовано до Ніжинської центральної районної лікарні з погіршенням самопочуття.

Вчора у лікарні хлопчик помер. За висновками лікарів, причиною смерті дитини стало отруєння нітратами, що містилися у питній воді.

«Зараз кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство), але під час слідства провадження може бути перекваліфіковано», - пояснили у секторі комунікацій Головного управління поліції області. Стаття Кримінального кодексу України, за якою відкрито провадження, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Триває слідство.

Довідково:

Упродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.

Вода забруднена нітратами надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці та роки життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).

Тому категорично заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники.

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні
показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду;

дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання
стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).

Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;

територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати
відведення поверхневого стоку;

з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні
чи органічні добрива;

за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком.
Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;

вживати аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які
здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм.

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: