Завантаження ...
banner
banner

Як зберегти архітектурні пам’ятки Ніжина?

Відео.
Кожна з них має свою унікальну історію, і разом з тим – свої проблеми. Науковці наголошують, протистояння між патріархатами, нестача коштів для реставрації й самочинні ремонти пам’яток культури – через все це Ніжин може втратити свою архітектурну спадщину

Пам’ятки, історія


Кожна з них має свою унікальну історію, і разом з тим – свої проблеми. Науковці наголошують, протистояння між патріархатами, нестача коштів для реставрації й самочинні ремонти пам’яток культури – через все це Ніжин може втратити свою архітектурну спадщину.

Четверте за кількістю збережених старовинних храмів місто в Україні. Ніжин називають музеєм просто неба. Йому вдалося зберегти планування та забудову XVII–XVIII ст. Звідси, з Соборного майдану, видно куполи іншого старовинного собору – Благовіщенського, збудованого в 1702 році. Поряд, у сквері, – пам’ятник Миколі Гоголю, який свого часу став першим у світі. За рогом – Поштова станція кінця 18 століття, вона збереглася майже повністю. Зараз це однойменний унікальний музей, аналогів якому в Україні немає.

Попри це, двоповерхова будівля поштової контори нині занепадає і потребує негайної реставрації. Загалом у Ніжині близько 300 пам'яток архітектури та цінних будівель, каже науковець Роман Желєзко. Стара забудова збереглась більше ніж на 75 відсотків, але її потрібно відновлювати і захищати. Розв'язати ці проблеми можна одним рішенням, каже науковець – створити на території старого міста державний історико-архітектурний заповідник «Ніжин Стародавній».

Це питання піднімається більше 20 років, але досі не вирішене. Обласний бюджет нині не в змозі покрити потрібні на це витрати – такий висновок управління фінансів облдержадміністрації. І поки в кабінетах думають як вирішити це питання де-юре, де-факто, туристичний потенціал Ніжина занепадає.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: