Завантаження ...
banner
banner

За 2017 рік — 2618 звернень по сказу. 766-ом кололи вакцину

— Вакцини від сказу в області мало. 320 доз. На початку року було 330, — пояснюють у закладі-отримувачі вакцини, Чернігівській обласній дитячій лікарні

— Вакцини від сказу в області мало. 320 доз. На початку року було 330, — пояснюють у закладі-отримувачі вакцини, Чернігівській обласній дитячій лікарні. — «Індіраб» була, потім «Рабіпур» індійського виробництва. Отримуємо, робимо рознарядку. Зараз на районах по 7-8 доз. Вона безкоштовно — і для дітей, і для дорослих. Бували випадки, що не вистачало, дорослі купували за свої кошти.

— Користуємося двома вакцинами: «Індіраб» і «Рабіпур», — підтверджує обласний рабіолог, ортопед-травматолог Чернігівської обласної лікарні 54-річний Михайло Швець. — «Індіраб» платна, купувати треба. «Рабіпур» безплатна. Була російська анти рабі ч на вакцина, називається «Кокав». Її виробляв одеський завод. СП з Росією. Років 5 як «Кокаву» нема.

«Індіраб» і «Рабіпур»: на курс лікування використовується 6 антирабічних щеплень. Колеться у день звернення (нульовий), через 72 години (третій день), сьомий, 14, 30 і 90 день. Шість ін’єкцій внутрішньом’язово. У дельтовидний м’яз плеча. Діточкам — у передню поверхню стегна.

Не обов’язково колють повністю курс. Вкусив собака чи кіт, тваринку спостерігають 2 тижні. Якщо вона за цей термін не загине, курс зупиняють.

— Побічні наслідки вакцинування?

— Алергічні реакції. Перші три ін’єкції — 0, 7, 14 — у стаціонарі бажано. Особливо людям, схильним до алергії, до алкоголю. Вип’є — і внаслідок поєднання виникне реакція.

У 2017 році на Чернігівщині було 2618 звернень по сказу. З них 766 чоловік щепили вакциною. 122 отримали комбінований курс з імуноглобуліном, у них були більш глибокі укуси.

У 2016 році було звернень на 300 менше.

Перша допомога при укусі

Радить рабіолог Михайло Швець:

— Промити ранку мильним розчином. Господарчим, там менше добавок. Мити під проточною водою. У жодному разі не терти, бо рана буде поглиблюватися. Промити також спиртом або йодом. Вірус не стійкий до 70% спирту, йоду і лужного розчину (мила). Зеленки не боїться.

У день укусу звернутися хоча б на ФАП. Краще у район, до лікаря, який відповідає за антирабічну допомогу. Зазвичай це травматологи. Де нема травматологів, хірурги.

— На який день не пізно?

— Не пізно ніколи. Хоч на 7-й. Є вірогідність, що вакцина подіє. Вірус може знаходитися у рані від 3 до 7 днів, поки не знайде закінчення нервів. Заглиблюється у нерв і починається рух до центральної нервової системи, у головний і спинний мозок. При зараженні сказом, якщо не лікуватися, людина, тварина стовідсотково помирають.

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №18 (1669), 3 травня 2018 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: