Завантаження ...
banner
banner

До Ніжина завітала віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд

10 травня в Ніжин відвідали поважні гості: Народний депутат України Вікторія Войціцька та віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд. Вони відвідали ніжинські підземелля, які вже більше ніж два роки досліджують наші активісти

10 травня в Ніжин відвідали поважні гості: Народний депутат України Вікторія Войціцька та віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд. Вони відвідали ніжинські підземелля, які вже більше ніж два роки досліджують наші активісти.

Запросив їх до нашого міста, депутат Ніжинської міської ради Костянтин Смалій. 

Справа в тому, що Костянтин Миколайович разом з головою громадської організації «Ніжинське археологічне товариство» Іваном Кедуном готують проект на грантову програму ЮНЕСКО, для фінансування роботи в підземних ходах та перетворення підземель в музей.

Ми особисто поспілкувалися з віце-спікером ВРУ Оксаною Сироїд та дізналися, які ж плани стосовно даного проекту.

«У Костянтина є ідея, щодо створення проекту на грантові програми міжнародних організацій, знайти гроші для того що б створити у Ніжині ще один туристичний об’єкт. Ми хочемо спробувати подати проект на грантові програми які є в Юнеско та по захисту культурної спадщини.

Це не державне фінансування, ми хочемо зробити це через міжнародні організації. Скільчи часу це приблизно займе, складно відповісти, це залежить від того яка це буде вартість робіт і як буде просуватися отримання коштів. В середньому це займе не мешне ніж пів року. 

Це безпрецедентний для України процес, ніхто такого не робив. Поки що все робимо на рівні ідеї, але спробувати необхідно. Ніжин знаходиться неподалік від Києва, воно б могло стати сильним туристичним містом». 

Археолог Іван Кедун прокоментував подальші плани: «Зараз перед нами нове завдання - укріплення вже існуючих кімнат, а вже потім розпочнемо дослідження інших. Ми можемо допускати, що вони всі кімнати з’єднані і це ціла система підзмель, яка з’єднує всі храми міста. З самого початку ми працювали на ентузіазмі Михайла Булигіна, без ніяких коштів навіть від міської влади. Потім він розпочав писати проект під який почали виділяти кошти. На сьогодні коштів не вистачає і тому ми починаємо писати гранти в чому нам допомагають колеги»

Зауважимо, що для реставрації та перетворення підвалу в культурний об’єкт у 2017 році міська рада прийняла цільову програму на 5 років у сумі 1 мільйон 100 тисяч гривень, на даний час виділено 400 тис грн., але ж звичайно цих коштів не вистачить для перетворення підземель в музей.















Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: