Завантаження ...
banner
banner

Унікальну школярку з Носівки чекають на навчання в Сполучених Штатах Америки

Десятикласниця Носівської гімназії Сніжана Кундюба в рідному населеному пункті – справжня знаменитість. Вона стала цьогорічним національним переможцем програми FLEX 2018 і у вересні поїде на навчання до Сполучених Штатів Америки


Десятикласниця Носівської гімназії Сніжана Кундюба в рідному населеному пункті – справжня знаменитість. Вона стала цьогорічним національним переможцем програми FLEX 2018 і у вересні поїде на навчання до Сполучених Штатів Америки.

Насамперед варто зазначити, що FLEX – це програма майбутніх лідерів, завдяки якій талановита юнь, зокрема українська, може пізнати Америку і потім повернутися до своїх країн, сповненою ентузіазму й бажання допомогти іншим і поділитися набутим досвідом.


«Я про це мріяла. До того ж, у мене всі вірили і підтримували – батьки, педагоги і друзі. Казали: «Не переживай, обов’язково пройдеш». Коли дізналася результат, від радощів пищала на всю хату, телефонувала найріднішим людям. Словом, емоції переповнювали», – ділиться враженнями Сніжана.

Вона також розповіла, як перемагала. «На початку вересня, ймовірно, в кожному обласному центрі України відбувається перший відбірний тур, на якому треба скласти тест на знання англійської мови, а наступного дня – вже другий тур, коли треба розкритися як особистість. Якщо вдало проходиш ці етапи, потрапляєш у третій тур – останній і найскладніший. Тоді дітей розбивають на групи і вони повинні показати, як взаємодіють у колективі.

За цим спостерігають американські консули і визначають лідерів», – зазначила дівчина. За її словами, вивчати англійську Сніжану мотивували батьки, бо казали, що мова відкриє всі дороги у світ. «У людей, які знають мови, зазвичай хороша робота. Та й навіть у нашій школі до дітей, які знають англійську, однолітки ставляться з повагою.

І цілком ймовірно, що я хотіла б жити в іншій країні, а щоб подорожувати кудись – потрібне знання мови», – каже школярка. До речі, англійська – не єдине захоплення учениці. Вона ще марить танцями. І поки до кінця не вирішила: пов’яже свою долю з хореографією чи з філологією.

«Думаю, визначусь після Америки. Хоча, думаю, що, коли повернусь, буду досконало знати англійську мову і, напевне, оберу шлях, пов’язаний із філологією. А танці стануть улюбленим хобі», – розмірковує дівчина. У гімназії вона відмінниця. І це також допомогло у здійсненні мрії, адже під час третього туру учасники вказували свої оцінки, що теж впливало на вибір фіналістів.


Логіка така: якщо дитина погано вчиться вдома, то не зможе гарно навчатися в американській школі. Сніжана перебуватиме в Сполучених Штатах Америки упродовж академічного року – з вересня по травень. До того ж їй доведеться наздоганяти українську шкільну програму, бо наступний навчальний рік для дівчини – випускний. «Мені ще треба буде складати ЗНО.

Сподіваюсь, що в Америці знайду час, аби підготуватися до українських іспитів», – розповідає вона. Сніжана ще не знає, де житиме та навчатиметься в США, навіть у якому штаті. Але вірить, що з усіма викликами долі впорається. Вчитель іноземної мови Зоя Пуха, яка навчає Сніжану з 5 класу, каже, що її учениця дуже наполеглива і старанна, досягає результатів завдяки своїй кропіткій праці.

Вона сама поставила собі планку – знати англійську мову найкраще. Тож щойно впадає вільна хвилинка, вивчає її. Домашні завдання старанно виконує і завжди робить більше, ніж вимагає вчитель. Важливо й те, що упродовж 10 років до нашого навчального закладу приїжджали волонтери.

І це теж допомога у вивченні мови. Бо спілкування з вчителем – це одне, а з носієм мови – геть інше», – зазначила педагог. Примітно, що Сніжана не перша гімназистка, яка полетить за океан за програмою FLEX. Свого часу в Америці жили і навчались три учениці Носівської гімназії – Вікторія Чекан, Олена Білобловська та Юлія Кратко.

Вчитель Зоя Пуха розповіла, що в навчальному закладі дуже пишаються цими дівчатами і що перебування в Америці позитивно вплинуло на їхню подальшу долю. Всі вони здобули хорошу освіту та добре влаштувалися в житті. І, що важливо, дві наші дівчини зуміли заявити про себе й в Америці. Одна з них отримала подяку від президента Америки Барака Обами за волонтерську роботу, а іншу нагородили поїздкою до Вашингтона за перемогу вже в американському конкурсі.

Ірина Осташко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: