Завантаження ...
banner
banner

Поліція зафіксувала 76 порушень з боку перевізників та водіїв

Статистика ДТП на дорогах України вражає: лише з початку року сталося майже 57 тис. дорожно-транспортних пригод, в яких травмовано 10150 осіб, 988 загинули (3 особи на добу!) На території Чернігівської області протягом п’яти місяців поточного року сталося 829 ДТП, в яких постраждали 254 особи, 37 – загинули

Статистика ДТП на дорогах України вражає: лише з початку року сталося майже 57 тис. дорожно-транспортних пригод, в яких травмовано 10150 осіб,  988 загинули (3 особи на добу!)

На території Чернігівської області протягом п’яти місяців поточного року сталося 829 ДТП, в яких постраждали 254 особи, 37 – загинули.


Все частіше учасниками ДТП стають діти. У 34 таких дорожньо-транспортних пригодах, що мали місце у регіоні, отримали тілесні ушкодження – 27 дітей, а дві дитини загинули.

Не менш втішною є статистика ДТП за участю пасажирського транспорту. З початку року у нашій області сталося 47 таких ДТП. 31 особа отримала тілесні ушкодження, 2 – загинуло.

З 23 квітня на території України поліцією проводиться комплекс цільових заходів під умовною назвою «Перевізник», метою яких є профілактика та зниження аварійності за участю пасажирського транспорту, дотримання перевізниками та водіями вимог правил дорожнього руху та правил перевезення пасажирів.

Ніжинські поліцейські не залишаються осторонь та у цілодобовому режимі перевіряють пасажироперевізників міста та району. Перевірці підлягає технічний стан автобусів, справність аварійних виходів, розташування місць для сидіння пасажирів, обладнання транспорту вогнегасником та аптечкою. Також поліцейські перевіряють наявність всіх необхідних документів у водія: посвідчення, техпаспорт, шляхові листи з необхідними відмітками механіка та лікаря. За порушення ПДР водії маршруток підлягають відповідальності на рівні з іншими учасниками дорожнього руху.

Протягом відпрацювання зафіксовано 76 (!) порушень з боку перевізників та водіїв:

42 водії перевозили понад максимальну кількість пасажирів (ч. 1 ст. 121-2 КУпАП) за що отримали штраф у розмірі 170 грн.;
10 – керували транспортними засобами, що мають несправності (ч. 2 ст. 121 КУпАП), чим наражали на небезпеку себе, пасажирів та пішоходів. Тепер мають сплатити 680 грн. штрафу кожен.
4 водії знехтували вимогами щодо обов’язкового технічного контролю транспортного засобу (ст. 121-3 КУпАП). За таку злочинну легковажність тепер сплатять штраф у розмірі 340 грн.
5 водіїв порушили вимоги ПДР щодо зупинки/стоянки (ч. 2 ст. 121-2 КУпАП) та на них накладено штраф у розмірі 255 грн.;
7 водіїв забули надати перевагу у русі пішоходам (ч. 1 ст. 121 КУпАП), ще 2 – порушили правила висадки і посадки пасажирів (ч. 2 ст. 121-2 КУпАП); 6 – не дотрималися правил обгону (ч. 2 ст. 122 КУпАП).

Рейди поліції продовжуються і у нічний час доби, коли за графіком «офіційні» перевізники міста припиняють свою роботу. Неодноразово було виявлено автобуси, у яких підприємливі водії, не маючи шляхових листів, відмітки про огляд транспортного засобу механіком, медичний передрейсовий огляд самого водія,  перевозили понад максимальну кількість пасажирів маршрутами, які ніхто для них не погоджував і, більше того, за платню, яка значно перевищує діючий у місті тариф на пасажирські перевезення. Таких водіїв було притягнено до адміністративної відповідальності. Так, складено 3 постанови за керування транспортним засобом, який має несправності (ч. 2 ст. 121 КУпАП), 8 – за перевезення понад максимальну кількість пасажирів (ч. 1 ст. 121-2 КУпАП), ще двоє – не мали при собі відповідних документів (ч. 1 ст. 126 КУпАП). У всіх випадках на водія накладено штраф у розмірі від 170 до 680 грн.

Питання особистої безпеки громадян, які вирішують скористатися послугами таких «сумнівних» перевізників – це їх спільна відповідальність. Пасажири мають пам’ятати, що законодавець не дарма поставив жорсткі вимоги до перевізників: щоденна перевірка технічного стану автобуса, медичний передрейсовий огляд водія, наявність аварійних виходів у транспортному засобі та ін. Ті, хто ці правила не виконує – повинні нести відповідальність, адже мова іде про безпеку людей.

Поліція закликає перевізників та водіїв маршрутних транспортних засобів більш відповідально ставитися до своєї роботи та не нехтувати ПДР, які однакові для всіх. Не поповнюйте сумну статистику ДТП та пам’ятайте про відповідальність за життя та здоров’я пасажирів.

Заступник начальника ніжинської поліції
Олександр Чепурний

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: