Завантаження ...
banner
banner

Виставка, присвячена ґудзику, відкрилась у краєзнавчому музеї

В історичному відділі Ніжинського краєзнавчого музею імені І. Спаського відкрито нову виставку: «Історія простих речей: ґудзик»

Музей, гудзик


В історичному відділі НКМ ім. І. Спаського відкрито нову виставку: «Історія простих речей: ґудзик». 

Історія такої звичної для нас побутової речі цікава і давня. Кожна людина має на одязі таку річ, як ґудзик. Для нас це настільки звично, що ми в більшості випадків навіть не задумаємося, що так було не завжди.

До перших аналогів ґудзика відносяться застібки, які з’явилися у III-му тисячолітті до нашої ери. В результаті розкопок в долині річки Інд було знайдено ґудзика з двома отворами для пришивання. В Європі першу знахідку датують IV-м тисячоліттям до н. е. Але по-справжньому популярними ґудзики стали лише у 18 ст. Спочатку вони використовувалися на чоловічому одязі, а пізніше, з 19 ст., і на жіночому. Виготовлялись вони з різних матеріалів, часто дорогоцінних і тому коштували доволі дорого.

В різні періоди для виготовлення ґудзиків використовували і використовують найрізноманітніші матеріали: дерево, кістку, перламутр, метал, як дорогоцінний, так і недорогоцінний, емаль, фарфор, скло, пластмасу. Використовувалися ґудзики в чотирьох іпостасях: як застібка для з’єднння частин одягу, як декоративна прикраса, як оберіг або талісман, та як інформативний елемент – для розпізнавання статусу або посади.

Про значення ґудзика в житті людини існує навіть вираз: «Ти можеш бути янголом, розумником чи злодюгою – і ніхто цього не помітить, але, якщо ти втратив ґудзика – це помітять всі».

В наші часи значення ґудзика не зменшується. Він, як і раніше, дуже актуальний в житті людини.

В Україні, Чехії та Німеччині функціонують музеї ґудзиків. Ґудзику навіть встановлено пам’ятники у Литві (Каунас), Латвії (Вентспілс), США (Нью-Йорк, Філадельфія), Канаді (Монреаль). У Німеччині пам’ятник розташований прямо перед музеєм ґудзика.

Велика подяка людям, за допомогою яких була створена ця виставка: Валерію Фінкельштерну, Зої Ляшко, Олені Єкименко, Любові Гусевій. 
Виставка діє до 31 серпня 2018 року. Ласкаво просимо!

Т.Діденко, науковий співробітник НКМ ім. І.Спаського
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: