Завантаження ...
banner
banner

Половина ніжинців задоволені життям

Соціологія, НДУ, опитування, задоволеність життям

20 червня відбулася робоча нарада щодо попереднього представлення результатів соціологічного дослідження в рамках розробки Стратегії розвитку міста Ніжина.

У засіданні взяли участь міський голова Анатолій Лінник, заступник міського голови Сергій Дзюба, ректор Ніжинського державного університету ім.Миколи Гоголя Олександр Самойленко, соціологи та громадськість.

Нашим дослідженням займались соціологи НДУ ім.Миколи Гоголя, а саме доцент кафедри політології, права та філософії Тамара Кушерець. Основною метою соціального дослідження було виявлення ціннісних орієнтацій, рівня задоволенням життям та оцінка умов проживання ніжинців. Воно обумовлене потребою розробки стратегічного плану розвитку міста та є необхідним при оцінці соціального капіталу, який суттєво впливає на якість життя людей.

Соціологія, НДУ, опитування, задоволеність життям

До анкети увійшли запитання, відповіді на які містять дані про рівень задоволення життям містян та основні чинники, які на нього вплинули, про оцінку респондента господарської діяльності місцевої влади, про потенційну готовність ніжинців до підприємницької діяльності та активної участі у громадському житті міста, а також про думку громадян щодо вирішення першочергових проблем міста.

Збір первинної соціологічної інформації було здійснено з 03 по 26 травня 2018 року. В опитуванні взяли участь 600 мешканців міста Ніжина. Загальна картина по соціальному опитуванні складає: 52% - задоволені своїм рівнем життям і майже у два рази, менше, а це 25% – не задоволені.

Отже, з точки зору розвитку міста можна сказати, що позитивними рисами мешканців Ніжина є: готовність відстоювати свої права, визнання можливості людей впливати на владу, самостійність у прийнятті власних рішень, активна участь у громадському житті і т.д. Небайдужість містян до культурного відродження як країн так і міста в цілому, може сприяти розвитку туристичного бізнесу, що у поєднанні з їх готовністю знайомитися з новими людьми та високим рівнем толерантності до людей різних культур, вірувань і поглядів дає підстави для обнадійливого прогнозу.

Підвівши підсумки Анатолій Валерійович подякував соціологам за гарно проведену роботу, також зауважив що дослідження досить цікаве. Можна сказати, що наступним кроком буде інтерпритація та аналіз отриманих результатів відповідними фахівцями університету, а потім відбудеться презентація та оприлюднення результатів соціологічного дослідження.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: