Завантаження ...
banner

Чернігівці можуть залишитися без історії: через потоп бібліотека Короленка втрачає унікальні видання

30 червня після сильної зливи сталося підтоплення Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Володимира Короленка

Бібліотека, Короленко, потоп, наслідки


30 червня після сильної зливи сталося підтоплення Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Володимира Короленка.

Фото катастрофічного стану приміщень вражають своєю масштабністю. Під брудною водою опинилися цінні фонди у тому числі місцевих періодичних видань.

Працівники та керівництво бібліотеки закликають небайдужих громадян врятувати хоча б частину фондів. Допомога потрібна з просушки постраждалої літератури.

«Весь колектив намагається винести і просушити наші фонди, на жаль, дуже постраждав краєзнавчий фонд газет, тому ми всі сили зараз кидаємо на просушку газет», – розповідає заступник директора бібліотеки ім. Короленка Алла Мальована.

Вода до бібліотеки потрапила через вікна. Вона проламала скло. Усе, що текло з водою, – сміття, листя і грязюка – опинилося у фондах бібліотеки на книжках і газетах. Постраждало понад 3 000 видань. Рятувальники відкачали більше 250 кубів води.

«Злива плила проспектом Миру, вона вся залилася в наші фонди, в наші відділи збереження – через вікна, рівень води у приміщенні, де зберігалися ці фонди, становив 165 см, це мого зросту. Пошкоджений наш фонд документів із відділу мистецтв і пошкоджений фонд для нас бібліотекарів і краєзнавців, і науковців – фонд місцевих періодичних видань. Це газети, які зберігалися в нас із 1945 року», – говорить директор бібліотеки ім. Короленка Інна Аліференко.

Пошкоджена література нині лежить просто неба у дворі бібліотеки. Її винесли провітрити, сподіваючись просушити. Та погода наразі не сприяє. Звільнені фондові приміщення теж сушать від вологи та відчищають від сміття.

Сьогодні бібліотекарям допомагають військовослужбовці. «Я був вражений, коли сюди прийшов і побачив усі ці мокрі книжки, дійсно ми залюбки допомагаємо, хочемо врятувати ці книжки», – відзначає військовослужбовець Олексій Лупаїна.

Літературу ще можна врятувати від загибелі, якщо вчасно просушити. Видання унікальні – такі є лише у столичних читальнях.

Бібліотекарі кажуть, що самі не впораються з бідою, а тому закликають чернігівців прийти до закладу та взяти книжку чи підшивку додому для просушки. А ще просять допомогти дерев’яними піддонами. Бібліотека працює щодня з 9-ї ранку до 17.00.  

Бібліотека, Короленко, потоп, наслідки

Бібліотека, Короленко, потоп, наслідки

Бібліотека, Короленко, потоп, наслідки

Бібліотека, Короленко, потоп, наслідки

Бібліотека, Короленко, потоп, наслідки





ЧЕline, Нежатин
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: