Завантаження ...
banner

Сьогодні День пророка Іллі: історія та традиції свята

Сьогодні, 2 серпня, святкується день пам'яті пророка Іллі, якого вважають покровителем воїнів, гроз, дощу, грому і блискавок

День Іллі, історія, традиції

Сьогодні, 2 серпня, святкується день пам'яті пророка Іллі, якого вважають покровителем воїнів, гроз, дощу, грому і блискавок.

Історія свята

Це свято також має назву Іллін день. І воно не тільки церковне. Його святкували ще на Русі, свято обросло традиціями та народними прикметами. У католиків цей день святкується взимку, 16 лютого.
 
За переказами пророк Ілія жив під час царювання Ахава в царстві Ізраїлів. Дружина Ахава організовувала культ поклоніння язичницькому божку Ваалу. А Ілля намагався спочатку всіляко переконати правителів, а потім за допомогою свого дару наслав голод на три роки на ці землі. А коли жерці влаштували жертвопринесення на горі Кармель, він стратив їх за це.

Дружина Ахава хотіла позбутися від пророка, і йому довелося ховатися в пустелі. А коли він повернувся, то зміг переконати правителів у неправильності їхніх намірів. За повір'ям, Іллю забрала на Небо вогненна колісниця з вогненними кіньми, і коли на небі блискають блискавки і гримить грім, це Ілля намагається вбити нечистого змія.

У язичницькій Русі в цей день святкували день Перуна, який був богом грому і воїнів. Після хрещення назва змінилася, але багато традицій залишилися.

Традиції свята

Православні в цей день ідуть до церкви молитися і на службу в ім'я пророка. Працювати в цей день не можна.

У предків були зовсім інші традиції, мало пов'язані з православ'ям. У це свято випікали хліб з нової пшениці, їли його всім селом і запрошували сусідні села. Їжу також роздавали і бездомним. Наші предки вважали, що цей день - початок осені. В полі працювати заборонялося, тому що Ілля може вдарити невірного блискавкою. Ніч називалася «горобиною», так як під час сильного грому і грози птахи починають дивно поводитись і можуть врізатися в будь-які предмети.

Не можна було також купатися у водоймах, не тільки тому що холодно і гроза над головою. Але також і тому що в цей день можна зустріти нечисть поруч з водоймами. Домашніх тварин на вулицю не випускали, щоб в них не вселилася нечисть. Навіть котів з собаками, а якщо вони все ж виходили, то назад їх не пускали до ранку.

Так як Ілля роз'їжджав в цей день на колісниці і метав стріли в нечисть, то предки думали, що вона ховається в тваринах. Тому перед Днем Іллі обкурювали худобу, город, поля і житла ладаном.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: