Завантаження ...
banner

У перших класах замість табелів введуть свідоцтва досягнень

У перших класах українських шкіл не буде табелів успішності. Щоправда, їх і так уже немає кілька років й оцінки дітям не ставлять, а лише смайлики, "хмаринки" та "сонечка"

Перші класи, свідоцтва досягнень

У перших класах українських шкіл не буде табелів успішності. Щоправда, їх і так уже немає кілька років й оцінки дітям не ставлять, а лише смайлики, "хмаринки" та "сонечка". Міносвіти запропонувало запровадити свідоцтва досягнень.

У 4-сторінковому документі будуть детально оцінювати знання та навички дитини, не ставлячи при цьому оцінок за 12-бальною системою.

Нову модель оцінювання вже надіслали в пілотні школи. Від 1 вересня її запровадять в усіх навчальних закладах – відтоді першокласники почнуть навчатися за кардинально новими програмами.

"Ця модель ґрунтується на формувальному оцінюванні, що дозволяє оцінити насамперед процес навчання, а не результат (тобто кількість помилок), а також поступ кожного учня. Зокрема, за запропонованим зразком свідоцтва досягнень учителі оцінюватимуть, як активно дитина працювала на уроці, чи була допитливою, чи добре співпрацювала з іншими тощо", - зазначили в Міносвіти. 

"Цим ми наближаємось до того, як має виглядати оцінювання у початковій школі. Завдання такого оцінювання – розкрити потенціал кожної дитини, підтримати її і надихнути навчатися далі. Ми також виставили зразок свідоцтва на сайті МОН, щоб отримати зворотний зв’язок, доопрацювати документ, розширити методичні рекомендації і дати всім українським школам до 1 вересня, щоб оцінювання в Новій українській школі справді відбувалося по-новому. Якщо ж якась школа, яка не пілотує стандарт, хоче скористатися такою формою зворотного зв’язку вже зараз – вони можуть це зробити, взявши зразок свідоцтва і методичні рекомендації з сайту МОН", – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

У Новій українській школі хочуть відмовитися від слова "табель".

"Бо значення слова табель – це відомість або список. А школа має надавати учневі та батькам розгорнуту характеристику про досягнення дитини, так як наведено в зразку свідоцтва для 1 класу", – сказала Гриневич.

Міносвіти також підготувало методичні рекомендації щодо оцінювання. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: