Завантаження ...
banner
banner

Сьогодні вшановують пам'ять про усікновення голови св. Іоанна Христителя

Пам’ять про усікновення чесної голови святого Іоанна Христителя вшановують 11 вересня православні та греко-католики

Усікновення, Іоанн Хреститель

Пам’ять про усікновення чесної голови святого Іоанна Христителя вшановують 11 вересня православні та греко-католики.

Історія

Іоанн Хреститель народився в сім'ї священика Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були у похилому віці й вже не сподівалися на потомство. Він був посланий Богом, щоб приготувати вибраний народ до визнання Ісуса Христа Месією. «Він буде великим в очах Господніх» (Лк. 1, 15), — каже ангел до батька св. Івана Захарії, сповіщаючи йому новину про те, що невдовзі у нього народиться син.

Іоанн Хреститель, якого ще називають Предтечею, своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад богопосвяченого життя. Він закликав людей до покаяння.

Про мученицьку смерть Іоанна Предтечі детально розповідається в Євангелії від Марка (6, 14-30). Іоанн Хреститель осуджував царя Ірода за те, що той жив із дружиною свого рідного брата – Іродіадою. Відтак жінка захотіла помститися Іоннові і таким чином приховати свій ганебний вчинок. Одного разу, коли Ірод святкував свій день народження, для нього танцювала танець донька Іродіади – Соломея. Цей танець дуже сподобався Іродові і він пообіцяв дівчині, що виконає будь-яке її бажання. Дівчина, за намовою матері, попросила відсікти Іванові Хрестителю голову. Ірод не відмовив, і голова Іоанна була відтята.

Традиції 

У цей день не можна різати нічого, що зовні нагадує голову, навіть хліб треба ламати руками, а не різати ножем. В цей день віряни дотримуються строгого посту. Дуже цікаво, що це один-єдиний день протягом року, коли варити та їсти борщ-великий гріх.

У народі кажуть: «Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров». Під час свята не можна їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого. Відтак не можна їсти й будь-що на блюді — на ньому лежала голова Івана Предтечі. Картоплю варили в «мундирах», гарбузи пекли, хліб відламували руками. Їли тільки пісні страви або й зовсім не їли.

Сьогодні в руки не беруть нічого гострого і роботу пов'язану з гострими предметами полишають на завтра.

Цього дня кожен намагався побувати в церкві, а ті, хто мучився головними болями, просили зцілення. Також цього дня збирали коріння цілющих трав, якими лікували головні болі, безсоння та психічні розлади у людей.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: