Завантаження ...
banner

У США хочуть передати українській армії фрегати для захисту Азовського та Чорного морів

З власних джерел Українського мілітарного порталу стало відомо, що керівництво США направило через військового аташе посольства Сполучених Штатів Америки листа на адресу Міністерства оборони України щодо надання військово-технічної допомоги Збройним Силам України, в тому числі для Військово-морських Сил України

Флот, фрегат, армія

З власних джерел Українського мілітарного порталу стало відомо, що керівництво США направило через військового аташе посольства Сполучених Штатів Америки листа на адресу Міністерства оборони України щодо надання військово-технічної допомоги Збройним Силам України, в тому числі для Військово-морських Сил ЗС України.

У числі запропонованого розглядається питання щодо отримання фрегатів типу “Oliver Hazard Perry”, які знаходяться у розпорядженні ВМС США та можуть бути передані в рамках програми “Надлишкове майно” (Excess Defense Article).


Пропозицію передати кораблі підтвердив Командуючий ВМС ЗС України Ігор Воронченко. 

Зазначені кораблі можуть значно підвищити обороноздатність ЗС України на Чорноморському та Азовському театрі військових дій.

Наприкінці серпня 2018 року посол України у США на прес-конференції «Україна-США: Чому можемо говорити про новий рівень партнерства» розказав, що успіх у реалізації проекту з передачі патрульних катерів типу Island дозволить Україні закуповувати та отримувати у США більш сучасні озброєння.

У 2000-х роках на цих кораблях проходили стажування українські військові моряки та 25 березня 2009 року до Севастополя заходив фрегат цього типу – USS Klakring (FFG-42)

Під час тодішнього перебування цього корабля у Севастополі вже була дискусія про передачу Україні фрегатів цього типу:

ле зі зміною вищого керівництва держави переговори припинились.

Фрегати типу “Oliver Hazard Perry” будувались впродовж 1975–2004 років. Загалом було побудовано 71 фрегатів на верфях у США, Іспанії, Австралії та Тайваню. Зараз окрім США перебувають на озброєнні флотів:

• Туреччини – 8 одиниць
• Тайваню – 8 одиниць
• Австралії – 6 одиниць
• Іспанії – 6 одиниць
• Єгипту – 4 одиниць
• Польщі – 2 одиниці
• Бахрейну – 1 фрегат
• Пакистан – 1 фрегат

Розроблялись як ракетні фрегати, що озброювались пусковими Mk 13 для зенітних керованих ракет SM-1MR та протикорабельними ракетами Harpoon. У зв’язку із зняттям з озброєння США ракет SM-1 у 2003 році ці пускові були демонтовані на фрегатах ВМФ США.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: