Завантаження ...
banner
banner

Уляна Супрун пояснила ситуацію з нестачею інсуліну

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила, що останнім часом надходить багато скарг від людей, які хворіють на діабет та не можуть отримати гарантовані державою інсуліни

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила, що останнім часом надходить багато скарг від людей, які хворіють на діабет та не можуть отримати гарантовані державою інсуліни.

Вона пояснила, що забезпечення інсулінами відбувається шляхом співпраці Міністерства охорони здоров'я України та місцевої влади. Дві третини відшкодування вартості інсулінів відбувається коштом державного бюджету, решта — має дофінансовуватись з місцевого.

В Україні діє електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, де ми можемо точно бачити — скільки пацієнтів фактично потребують препарат, скільки коштує інсулін та кількість та суму виписаних рецептів. Вже неможливо вносити до списку більшу кількість пацієнтів або ж необґрунтовано завищувати ціни, як це вже відбувалося до запровадження реєстру.

Враховуючи дані електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, кошти, виділені з державного бюджету в 2018 році, покривають потребу в середньому на 75% в кожному регіоні. Ця цифра може мати незначні відмінності по регіонах в залежності від потреб, які визначені в реєстрі.

У тих областях, де місцева влада не може покрити свою частину, починають виникати затримки з видачею інсуліну пацієнтам.

Це неприйнятна ситуація і немає жодних причин, чому місцева влада не змогла виконати свій обов’язок. Адже ще на початку фінансового року є інформація з реєстру з кількістю пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, та фактичну потребу в коштах. Це в свою чергу дозволяє визначити суму, необхідну з місцевого бюджету. У тих регіонах, де видатки на забезпечення інсулінами запланували заздалегідь, таких проблем не виникає.


За словами міністра, з наступного року у бюджет-2019 року заплановано, що інсулін на 100 % закуповуватиметься за державні кошти.

"Ми створили реєстр інсулінозалежних, де кожен пацієнт визначений своїм лікарем. Вже проходить рецептування за електронними рецептами і пацієнт отримує свій інсулін в аптеках", - зазначила Супрун.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: