Завантаження ...
banner
banner

Сьогодні - день Андрія: давні традиції та заборони свята

Сьогодні, 13 грудня, в православному календарі свято Андрія. Назва походить від імені апостола Андрія Первозванного, пам’ять якого відзначається в цей день

 

Андрій, День Андрія

Сьогодні, 13 грудня, в православному календарі свято Андрія. Назва походить від імені апостола Андрія Первозванного, пам’ять якого відзначається в цей день.

Андрій був першим з апостолів, який пішов слідом за Ісусом Христом. Згодом він привів до Спасителя свого рідного брата — святого апостола Петра. Із рідним братом раніше Андрій займався рибальством.

Давня легенда говорить, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнську віру на побережжі Чорного моря й у Києві.

Літопис, який датується XIII століттям, містить переказ про заснування Києва Андрієм Первозванним: «На цих горах засяє ласка Божа, буде велике місто.»

Також існує легенда про Апостола, згідно з якою його називають покровителем моряків. За переказами, святий молитвою заспокоїв шторм і воскресив 40 моряків, які потонули на шляху до Андрія за християнським вченням..
 
Апостол був розп'ятий за власним проханням на хресті Х-подібної форми, так як вважав негідним себе смерті, подібної кончині Христа. На місці страти пізніше побудували найбільший в Греції храм, а хрест назвали Андріївським.
 
Що не можна робити в цей день:

Цього дня не можна шити, ткати і прясти. В цей день, щоб не накликати біду, цими ремеслами займатися не можна було категорично. Ця заборона іноді поширювався на довший період – аж до Водохреща.

Всі інші заборони на Андрія Первозванного лунають із боку церкви. І пов'язані вони в основному з ворожінням. З точки зору церкви, на Андрія Первозванного не можна гадати.

 Прикмети на День Андрія:

- Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде – холодна й сніжна.
 
- Якщо тиха вода – хороша зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.
 
 - Червоний вогонь в печі – на холоднечу, білий – на відлигу.
 
 - Якщо у свято Андрія йде сніг – зима буде морозною і холодною.
 
- Зимно, але сонячно? Бути хорошому врожаю.

Джерело: Високий Вал
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: