Завантаження ...
banner
banner

Уряд доручив місцевій владі навести лад з тарифоутворенням

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зібрав селектор з головами обласних державних адміністрацій та мерами міст і висловив стурбованість великою різницею в тарифах на централізоване опалення

тарифи, уряд

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зібрав селектор з головами обласних державних адміністрацій та мерами міст і висловив стурбованість великою різницею в тарифах на централізоване опалення в українських містах. Про це пише Інформаційний вісник Уряду. 

Після проведення тарифної децентралізації повноваження по встановленню тарифів частині суб’єктів господарювання, які не підпадають під критерії ліцензування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, перейшли до місцевих органів влади. Отримавши такі повноваження деякі органи місцевого самоврядування розпочали встановлювати завищені і нічим не обґрунтовані тарифи на житлово-комунальні послуги.

Вартість одиниці тепла – 1 гігакалорії – розраховується комунальними та комерційними компаніями – постачальниками тепла та гарячої води на основі розрахунків, погоджених і затверджених у більшості випадках органами місцевого самоврядування. 

Ціна на тепло складається з вартості палива та електроенергії, ремонту обладнання та мереж, зарплати персоналу, витрат на інвестиційні програми, втрати, поточні видатки та ін. Якщо котельня модернізована та рівень втрат у мережах мінімальний, то, відповідно, і вартість 1 Гкал нижча.

«Тарифи на газ для теплокомуненерго однакові. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло по всій країні, у нас є різниця щодо вартості тепла в різних містах. Кінцева вартість тепла і гарячої води залежить від технології виробництва тепла, мінімізації втрат, об'єктивного обліку, від заходів енергозбереження, для яких можливості рівні завдяки децентралізації», - наголосив під час селектору Прем'єр-міністр.

І додав, що при однаковій ціні на газ різниця може сягати 30-40% на вартість тепла. До прикладу, в Івано-Франківську 1 ГКал тепла коштує 1 312 грн, а в Луцьку – 1 847 грн, у Кропивницькому – 1 852 грн, у Полтаві – майже 1 600 грн.
 
У мера Сміли тариф на тепло найбільший в Україні – 2 310, 41 грн/Гкал. У місті Камінець-Подільському мер подбав про енергоефективність у місті, переобладнав газові котельні на енергоефективні, які працюють на альтернативних видах палива, і знизив тариф для містян. У місті найнижча ціна гігакалорії тепла - 1 293,53 грн/Гкал. Сусіднє місто, яке опалюється газом, платить - 1 748,58 грн/Гкал. 

Ціна калорії тепла має коштувати менше ніж 1,4 тис. грн за гігакалорію 

Голова Уряду доручив головам ОДА та мерам міст підготувати чітку стратегію підготовки до опалювального сезону 2019-2020 років. 

«У кожного міста має бути чітка стратегія, як мінімізувати споживання дорогого газу для виробництва тепла. Втрати на виробництві та транспортуванні - 15%. З кожного тарифу - 15%. Люди платять за це. Невже вони мають платити за діряві труби, за неутеплені підвали, відсутність засобів обліку?» - наголосив В. Гройсман.

Він зазначив, що керівники місцевої влади мають системно підходити до підготовки до опалювального періоду.

«Закликаю міських голів - чіткий план модернізації та підготовки комплексу до опалювального сезону 2019-2020. Я би хотів, щоб з 12,5 млрд. грн, які ми виділяємо на підготовку до зими, ви інвестували левову частку в нові котельні та труби. Я переконаний, більшість розуміє, як це потрібно робити», - сказав Прем'єр-міністр.

Мери міст мають захисти українців від «завищених» платіжок за газ

Прем'єр-міністр поцікавився у представників міської влади, чи достатньо вони зробили, як представники державної влади на місцях, щоб захистити людей від неправомірних нарахувань за газ.

І нагадав, що облгази подали на державу в суд, через що в країну повернулися завищені, нічим не обґрунтовані норми газу. Уряд унеможливив неправомірні нарахування постачальників газу для домогосподарств без лічильників і затвердив нові норми газу 3,28 кубів газу. Тому за завищеними нормами – 9,8 кубів газу, які виставляють облгази, платити не потрібно. 

«Ми нікому не дамо втричі завищувати норми газу і дурити людей. Я закликаю усіх голів облдержадміністрації, міських голів, будь ласка, колеги, захистіть своїх громадян. Це ваша справа – захистити кожного українця, вимагати перерахунку завищених платіжок», - додав В. Гройсман.

Лічильник в кожну хату

Лише 80% мешканців багатоповерхівок мають прилади обліку. 20% тепла в Україні не обліковується. Це дає величезну можливість теплопостачальним організаціям нараховувати українцям завищені платіжки за тепло. Лічильники газу сьогодні відсутні у 3 мільйонів домогосподарств. 

30 січня 2019 року Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» зайнятися питання обліку газу, щоб у кожній український хаті був лічильник. І доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України вести жорсткий контроль на виконанням рішення Уряду Нафтогазом.

«До кінця року в кожній хаті, де немає лічильника газу, Нафтогаз має його встановити безкоштовно. Кошти на це закладені у фінансовому плані компанії. Вимагаю конкретний план від Нафтогазу, коли людям буде встановлено безкоштовний лічильник» - наголосив Прем’єр країни.

І також доручив головам обласних державних адміністрацій і мерам міст навести лад у центрах обслуговування й пунктах укладання договорів з надавачами комунальних послуг. 

«Не важливо — це приватні компанії або державні, черг не повинно бути. Для людей з інвалідністю та пенсіонерів мають бути забезпечені належні умови. Покажіть, що ви на місцях ефективна влада, і не даєте нікому знущатися над простими людьми», - резюмував В.Гройсман.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: