Завантаження ...
banner
banner

Сьогодні день 40 святих: історія і традиції свята

Пам’ять 40 мучеників відноситься до найшанованіших свят. У цей день навіть полегшується строгість Великого посту. Щорічно 22 березня християни відзначать свято 40 святих. Воно має кілька назв: Сорока мучеників

40 святих, свято, історія, традиції

Пам’ять 40 мучеників відноситься до найшанованіших свят. У цей день навіть полегшується строгість Великого посту.

Історія 40 святих

Щорічно 22 березня християни відзначать свято 40 святих. Воно має кілька назв: Сорока мучеників, Сорок святих. У цей день шанується пам’ять сорока Севастійських мучеників – 40 воїнів римського ХІІ легіону, котрі загинули у 320 році біля міста Севастія (нині – турецьке місто Сівас) за відмову зректись християнської віри.

Воїни були родом з Каппадокії (нині на території Туреччини) у складі римського XII Блискавичного легіону (лат. Legio XII Fulminata), що стояв у місті Севастії. Воєначальник Агрікола зажадав від них жертву язичницьким богам. Після відмови римські воїни увечері роздягнули воїнів і поставили у вкрите кригою озеро. На березі в той час постійно розігрівали лазню для тих, хто відступництвом захотів би врятувати своє життя.

На ранок один з воїнів не витримав, але як тільки забіг до лазні, то відразу помер. Однак мучеників все-таки стало сорок. Один тюремний сторож Аглай побачив видіння, як ангели несли 39 прегарних вінків для мучеників. Тоді він обратився до Христа і, знявши одежу, пішов на лід. Мучителі, що прийшли згодом, побачили, що воїни-християни не тільки не замерзли, але й навіть відігрілись. Тоді мучителі молотами перебили їм гомілки і вкинули в вогонь, а обвугленні кістки мучеників скинули в річку. Але частину святих мощей християнам потайки вдалося зберегти

Традиції на 40 святих

У цей день обов’язково йдуть до церкви і ставлять 40 свічок, моляться, дякують Богові за все, просять захисту від негараздів, хвороб, б’ючи 40 поклонів. Господині обов’язково печуть 40 булочок у формі пташок. У народі вірили, що саме на Сорок святих з вирію повертаються пернаті – сорок різних порід.

40 святих, свято, історія, традиції

Що не можна робити у День сорока святих

У цей день не можна працювати фізично, а також займатися прибиранням житла. Також не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, як і під час усього Великого посту. Не можна прати, шити або щось ремонтувати. У День сорока святих не можна позичати гроші. Окрім цього, не можна гніватися, злитися та лихословити.

За матеріалами з відкритих джерел
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: