Завантаження ...
banner

12 травня відзначатимемо День матері: історія та традиції свята

День матері в Україні відзначають у другу неділю травня. Це свято - привід сказати мамі про те, що вона - найрідніша та найдорожча людина. День матері 2019 в Україні святкують 12 травня День матері в Україні в 2019 році

День матері, свято

День матері в Україні відзначають у другу неділю травня. Це свято - привід сказати мамі про те, що вона - найрідніша та найдорожча людина. 

День матері 2019 в Україні святкують 12 травня День матері в Україні в 2019 році відзначають у неділю 12 травня. Указом Президента України від 10 травня 1999 року в Україні день матері святкують у другу неділю травня, пише УНІАН

День матері 2019: історія свята 

Історія свята сягає корінням у початок 20 століття. Ще в 1908 році молода американка Анна Джервіс, яка була родом з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів. 

Цей день вона запропонувала у пам'ять про свою матір, яка передчасно пішла з життя. Ганна Джевіс довго писала листи в різні державні установи, зверталася до відомих осіб з ідеєю один день у році присвятити вшануванню всіх матерів. 

Читайте також: В Україні з'явилося нове державне свято

Зусилля дівчата не були марними, і вже у 1910 році штат Вірджинія (США) першим визнав День Матері як важливий офіційний свято. Потім, крок за кроком, все більше штатів почали впроваджувати у себе це свято. 

Згодом ця гарна традиція перейшла і в практику інших країн. 

Після Першої світової війни День матері почали відзначати у Швеції, Норвегії Чехословацькій республіці та інших країнах. 

 День матері в Україні 

В Україні мама з глибини століть вважається берегинею домашнього вогнища та людиною, яка є рідною для всіх нас. Хоча в Україні свято День матері офіційно святкують лише кілька десятків років, вшановують матір в нашій країні набагато довше. 

Офіційно в Україні святкують День матері з 1999 року, з того часу, як президент Кучма підписав відповідний указ.  

Але насправді, українці цей день святкували і раніше. Наприклад, українська діаспора в Канаді ще в початку 20-го століття (у 1928 році) почала вітати матерів. А на наступний рік така ініціатива докотилася і до західної України. У Львові у другу неділю травня організовували спеціальні зустрічі матерів і концерти для них. Тут цим займалася редактор тижневика "Жіноча Доля" Олена Кисілевська. Пізніше, за сприяння "Союзу українок" з Канади, вплинула на поширення цього свята по всій території західної України. 

Потім за радянської влади, свято категорично заборонили. Це тривало до 1999 року. 

До речі, варто також відзначити, що дане свято ще в часи Київської Русі і козаків теж відзначався, але як релігійний – місяць пречистої Діви Марії. Воно й не дивно, адже мама дає життя, продовжує наш рід. Звичайно, матерів треба поважати і любити, а також дякувати їм за безсонні ночі і нерви, які вони витрачають на своїх дітей. 

День матері, свято

День матері: традиції 

День матері – це свято на честь матері, материнства, зв'язку матері з дитиною і вплив матерів на суспільство. Мама – головна людина в житті кожного. Той, хто дав життя і віддав вам і вашим сестрам або братам всі свої сили, передав знання і досвід. Не забудьте відвідати маму. Поки живі наші батьки, ми залишаємося дітьми. 

У цей день українці йдуть в гості до матері, вітають їх і нагадують, якими важливими вони є в їхньому житті. Мама завжди самовіддано любить своїх дітей, незважаючи ні на що, і завжди рада нашим перемогам і щиро співчуває невдачам. 

Якщо в День матері ви не можете прийти до мами, то обов'язково треба подзвонити їй і сказати теплі слова і нагадати про те, як сильно ви її любите. Адже мама – найдорожча людина в нашому житті.  

День матері: що дарувати 

Що подарувати мамі на День матері? Звичайно ж, увагу. Побалуйте її не просто дзвінком, а візитом до неї. Подаруйте їй квіти, її улюблені цукерки, прогуляйтеся разом по магазинах, почастуєте чимось смачним в кафе – як порадувати маму в її день нехай підкаже вам ваша фантазія та знання її бажань і потреб. 

Не забудьте сказати мамі, що ви її любите!
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: