Завантаження ...
banner

Сьогодні святкуємо Трійцю: традиції і заборони свята

Сьогодні, 16 червня, православні українці відзначають одне з дванадцяти головних свят року - Трійцю. Воно присвячене сходу Святого духа на апостолів, яке було обіцяно Ісусом Христом в день його Вознесіння. Трійця, або Зелені свята – це одне з головних християнських свят в Україні

Трійця, свято

Сьогодні, 16 червня, православні українці відзначають одне з дванадцяти головних свят року - Трійцю. Воно присвячене сходу Святого духа на апостолів, яке було обіцяно Ісусом Христом в день його Вознесіння. 

Пише УНІАН.

Трійця, або Зелені свята – це одне з головних християнських свят в Україні. Православні відзначають його на 50 день після Великодня, а західні християни – на 57 день. У 2019 році Трійця випадає на неділю, 16 червня. 

Трійця, свято
 
Традиції святкування Трійці 

Сьогодні православні несуть зелені гілки, а також букети лугових квітів у храми для прикраси. Також церкви прикрашають гілками берези, бузку, клену. Це все символізує оновлення душі. 

Вранці в церквах проводиться Божественна літургія, а після неї – особлива служба з читанням коліноприклонних молитов. Священик читає молитви, стоячи на колінах у Царських брамах, лицем до віруючих, а прихожани при цьому також встають на коліна. 

За традицією, Трійцю святкують три дні. У будинках напередодні свята наводять порядок і прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами. Це все символізує процвітання і новий життєвий цикл. 

Субота напередодні свята вважається поминальним днем. У цей день прийнято молиться за померлих і ставити свічки в церквах за упокій їх душ. Особливо моляться за тих, хто помер передчасною смертю. 

В деяких регіонах на Трійцю фарбують яйця, але в більшості – печуть пироги, готують рибні і м'ясні закуски. Зелена неділя вважається днем активності всякої нечисті і зелень, якою прикрашають будинки – це обереги від нечистих сил. 

У неділю, після святкової служби, прийнято ходити в гості, а також влаштовувати масові гуляння і ярмарки. 

Другий день свята називається Клечальний понеділок. Зранку в церквах проходять служби, а після них священики йдуть на поля і читають молитви про благословення на майбутній урожай.  

Що не можна робити на Трійцю 

У ці дні категорично забороняється працювати, лаятися і думати про погане. В цей день, як і інші важливі церковні свята не можна шити, прати, прибирати і робити іншу брудну роботу в домі, а тих, хто порушує заборони, чекає біда. 

Трійця є офіційним державним святом. До того ж за законом, якщо свято випадає на неробочий день, то вихідним стає найближчий робочий. Тобто в додаток до регулярних вихідних суботу-неділю українці будуть відпочивати і в понеділок, 17 червня.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: