Завантаження ...
banner
banner

Сьогодні день осіннього рівнодення

23 вересня – день осіннього рівнодення, тобто початок астрономічної осені в Північній півкулі. Саме сьогодні Сонце сходить точно в точці сходу і заходить точно в точці заходу. А це означає, що цієї доби тривалість дня і ночі однакові

день осіннього рівнодення, Сонце

23 вересня – день осіннього рівнодення, тобто початок астрономічної осені в Північній півкулі.

Саме сьогодні Сонце сходить точно в точці сходу і заходить точно в точці заходу. А це означає, що цієї доби тривалість дня і ночі однакові, що буває лише двічі на рік – навесні і восени. Після цього день поступово зменшується, поступаючись місцем ночі.
 
День рівнодення щороку зсувається стосовно початку календарної доби. Моменти рівнодення наступають у звичайний рік на 5 год 48 хв 46 сек пізніше, ніж у попередній, а у високосний – на 18 год 11 хв 14 сек раніше. Через це моменти рівнодення можуть припадати на дві сусідні календарні дати. У наш час Сонце проходить точку осіннього рівнодення – 22 або 23 вересня.
 
Астрономи прогнозують, що найближчі 100 років найраніші рівнодення будуть в 2096 році, а саме – весняне 19 березня в 14 годин 7 хвилин і осіннє – 21 вересня о 22 годині 58 хвилин. На найближчі 400 років це стане рекордом раннього рівнодення. Найбільш пізні будуть в 2103 році: весняне – 21 березень о 6 годин 27 хвилин і осіннє 23 вересня в 15 годин 28 хвилин.
 
За матеріалами «ЗІК» 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: