Завантаження ...
banner
banner

Переваги пелет перед іншими видами палива

Перед власниками твердопаливних котлів постає питання: який тип палива обрати? Звичайні дрова, брикети, вугілля — кожен з різновидів палива має плюси та мінуси.

Перед власниками твердопаливних котлів постає питання: який тип палива обрати? Звичайні дрова, брикети, вугілля — кожен з різновидів палива має плюси та мінуси. Вибір диктують доступність і характеристики кожного з різновидів палива, а також особливості опалювального пристрою. Поговоримо про альтернативну теплову енергію — пелети.

паливні пелети

Дрова

Самий поширений вид палива. Для опалення дровами вони мають бути вологими не більш ніж на 25%. Якщо цей параметр вищий, дрова починають погано горіти і виділяти велику кількість диму. Один мінус — доводиться контролювати кількість дров.

Деревина вважається дешевим пальним, якщо заготовлювати їх самостійно. Якщо ви вирішите замовити деревину, вона обійдеться в більшу ціну. Хвойні дерева вважаються найдорожчими, але горять швидко. Дуб, ясень та ін. мають самі кращі властивості. Проміжний варіант — береза.

Вугілля

Відрізняється якісними показниками, горить довго, виділяючи багато енергії. Однак має ряд істотних мінусів. Після того як згорить вугілля залишає багато бруду, який потім треба чистити. Ще один недолік — різкий запах.

Брикети

Пресовані промислові відходи. Разом з пелетами, вважається екологічно чистим різновидом палива, після згоряння якого залишається мінімальна кількість відходів. Не потребує встановлення додаткового обладнання.

Рекомендуємо не купувати партію дешевих брикетів, для виготовлення яких використовувались відходів ДВП, ДСП чи МДФ. Як правило, в таких брикетах велика кількість шкідливих домішок, особливо клею. Неякісну продукцію легко відрізнити по кольору і структурі.

Пелети

Виготовляються подібно брикетам, але на відміну від них мають форму дрібних гранул. Потребують додаткової комплектації опалювального пристрою спеціальним пальником. Це провокує потребу в додаткових інвестиціях. Окупається ефективними і економічними витратами. Замовити партію якісних пелет можна тут: https://drova-kiev.in.ua/briketi-pelleti/pelleta.

До ключових плюсів пелет відносять:

  • ефективне вироблення теплової енергії при невеликих затратах;
  • мінімальна кількість відходів;
  • чистити котел потрібно 2 рази на місяць;
  • рівномірне горіння і стала температура;
  • немає іскріння;
  • зручно транспортувати;
  • немає неприємного запаху;
  • екологічно чистий продукт;
  • золу можна використовувати в якості компосту;
  • адекватна вартість;
  • щоб переобладнати котел, не треба отримувати ніяких дозволів.

Недолік лише один: перед тим, як використовувати пелети, доведеться купити спеціальний пальник.

Застосування пресованих гранул іноді вимагає покупки нового котла, хоча частіше можна обійтися дообладнанням наявного. До спеціальних пристроїв відносяться пелетні котли. Прилади організовують опалювальний контур і забезпечують господарів гарячою водою.

Правила вибору

Не всі виробники поставляють кінцевому споживачу якісні пелети. Як зрозуміти рівень якості, оцінюючи лише зовнішній вигляд? Для виготовлення пелет використовують тирсу, деревну стружку. Інколи задіюють солому, торф, лузгу.

В Україні все погано з стандартизацією. Через це низькоякісна продукція зустрічається регулярно. В більшості випадків паливо продають в пакунках по 5-25 кг. Бажано будь-якою ціною заглянути в мішок, щоб на власні очі побачити гранули. Як правильно вибрати якісне паливо:

  • в ідеалі гранули повинні бути чистими і не мати ніяких дефектів;
  • пелети мають бути коричневого кольору;
  • темні пелети — паливо з великим вмістом кори, що неприпустимо;
  • в світлих гранулах завжди багато шкідливих домішок.

Базовий критерій класифікації якості — рівень вологості. Виділяють три класи:

  • перший (мінімальний вміст вологи, висока тепловіддача і відповідно ціна);
  • другий (середній варіант ціна/якіст);
  • третій (паливо вологе, виділяє багато диму, залишає золу, коштує дешево).

За вартістю пелети I і III класів відрізняються на 20-30 %.

Умови зберігання та використання

Купуючи велику партію важливо подбати про її складування. При зберіганні в приміщенні їх не треба розміщувати поруч з відкритими джерелами вогню. Також важливо захистити пелети від води.

Яким чином створити умови для зберігання, якщо у вас відсутнє для цього місце? Закриті упаковки можна складати на вулиці. Проте так робити не бажано — під час дощу паливо може намокнути і зіпсуватись

Як використовувати пелети

Вам доведеться встановити пальник, який купується окремо і встановлюється на котел за 30 хвилин. Використання тандему досить просте: користувачеві потрібно періодично наповнювати бункер пелетами і очищати обладнання від золи. Температура контролюється пультом.

Пелети — вигідне, доступне та ефективне паливо. І, хоча ціна його висока, не більше ніж за рік такі інвестиції окупаються.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: