Завантаження ...
banner
banner

6 інтриг нової коаліції

"6 інтриг" майбутньої коаліції, які стосуються посад спікера, секретаря РНБО, міністра економіки, міністра закордонних справ та інших

Інтернет-видання "Обозреватель" написало про "6 інтриг" майбутньої коаліції, які стосуються посад спікера, секретаря РНБО, міністра економіки, міністра закордонних справ та інших.

Проект майбутньої коаліції у Верховній Раді обговорюють Блок Петра Порошенка, "Народний фронт", "Самопоміч", Радикальна партія Олега Ляшка та "Батьківщина".


Інтрига номер 1. Майбутнє Гройсмана

Нинішній віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман – таємна зброя Порошенка, політичний локомотив, який покликаний витягнути рейтинг президента з прірви, в яку він вочевидь скочується. Посада Гройсмана – це одне з головніших питань коаліціади. Від місця Гройсмана залежить і те, чи буде реалізовано в країні його вінницькі напрацювання щодо реформування адміністративних послуг, а також масштабні плани щодо децентралізації.
 
Інтрига номер 2. Баланс інтересів Петра Порошенка та Арсенія Яценюка в силовому блоці

Вакантну нині посаду секретаря з питань національної безпеки "зарезервовано" для Олександра Турчинова на той випадок, якщо "Народний фронт" погодиться "віддати" президентові пост міністра внутрішніх справ.
 
Таким чином у руках президента виявляться не тільки питання зовнішньої безпеки і зовнішньої політики, але і "поліцейська функція" держави. З іншого боку, посада секретаря РНБО залишає серйозні важелі впливу на силовий блок партнерам по коаліції.
 
Інтрига номер 3. Прорив "Самопомочі" в економічний блок.
 
За інформацією деяких ЗМІ, як одного з основних претендентів на Міністерство економіки називають Ганну Гопко, перший номер та обличчя списку "Самопомочі", лідер громадської ініціативи "Реанімаційний пакет реформ". "Самопоміч" давно наполягає, щоб за основу роботи уряду взяли законодавчий пакет, розроблений Гопко та її експертами.
 
Інтрига номер 4. Гуманітарний блок.
 
Незважаючи на те, що багато хто вважає фаворитом на посаду міністра освіти і науки нинішнього міністра Сергія Квіта (номер 11 у списку БПП), не варто списувати з рахунків і Лілію Гриневич (номер 9 у списку НФ).
 
За її плечима досвід організації серйозних реформ у сфері освіти, наприклад, впровадження ЗНО. Те, що прогресивний закон про вищу освіту було прийнято попереднім складом Верховної Ради, незважаючи на опір комуністів і "регіоналів", – цілком її заслуга.
 
Інтрига номер 5. Місце в коаліції для Радикальної партії
 
Незважаючи на деякі коливання, Яценюк усе-таки запросив до коаліції Радикальну партію Ляшка, "за яку проголосували мільйони українців". Логіка проста: Ляшко – природжений демагог, його краще мати серед союзників, аніж в опозиції.
Говорять, що радикали претендують на керівництво податковою, митницею, а також одним із міністерств. Яке саме міністерство – не уточнюють, але дуже ймовірно, що це Мінтранс. Посаду голови Мінтрансу може зайняти восьмий номер списку Ляшко – Валерій Вощевський, екс-голова Держслужби автомобільних доріг України.
Податкову радикалам навряд чи довірять, а ось імовірним керівником митної служби називають Сергія Рибалка (номер 20 у списку РПУ). 
 
Інтрига номер 6. Амбіції Тимошенко
 
У деяких ЗМІ пройшла інформація, що Юлія Тимошенко може очолити Міністерство закордонних справ. На перший погляд, не густо, як для екс-прем'єра, політика, який претендував на президентську посаду. Однак Юлія Володимирівна в особливому положенні. Вона вийшла з в'язниці, але при цьому втратила більшу частину соратників, рейтингу, довіри. У такій ситуації немає більш логічної посади, ніж керівник МЗС.
З погляду піару, це справжній п'єдестал. Україна веде війну з агресором, нашій країні співчуває весь світ, традиційні проблеми дипломатії відійшли на другий план. 
 
Але Тимошенко – це "зірка", яка не терпить конкуренції. Складно уявити, як вона роками носить аналітичні записки на стіл до Яценюка. Те, що Тимошенко буде повертатися у справжню велику політику, – не питання. Питання – як.

tvi.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: