Завантаження ...
banner

Порошенко затвердив концепцію розвитку сектору безпеки і оборони

Основною метою реформування та розвитку сектору безпеки і оборони визначено формування і підтримка можливостей, сказано в підписаному президентом указі.


Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 березня "Про Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України". Про це повідомляє Дзеркало тижня

"Основною метою реформування та розвитку сектору безпеки і оборони визначено формування і підтримка можливостей, що дозволить гарантовано забезпечити адекватне і гнучке реагування на весь спектр загроз національній безпеці України, раціонально використовуючи наявні в держави можливості та ресурси", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті глави української держави в середу вранці.

Згідно з документом, найбільш актуальними в середньостроковій перспективі залишатимуться, зокрема, загроза агресивних дій Росії для виснаження української економіки і підриву суспільно-політичної стабільності з метою знищення України і захоплення її території, застосування військової сили, а також технологій гібридної війни; тимчасова окупація РФ на території Криму і подальші дії по дестабілізації обстановки в Балто-Чорноморсько-Каспійському регіоні.

Також загрозами для України, згідно з указом, є розвідувально-підривна і диверсійна діяльність Росії та інших держав і дії, спрямовані на розпалювання міжетнічної, міжконфесійної, соціальної ворожнечі та ненависті, сепаратизму і тероризму, створення та всебічна підтримка маріонеткових квазідержавних утворень на тимчасово окупованій території частини Донецької та Луганської областей. У списку загроз також – нарощування РФ військових угруповань поблизу державного кордону України і на тимчасово окупованій українській території, у тому числі розміщення на півострові Крим тактичної ядерної зброї, діяльність на території України екстремістських збройних злочинних угруповань, спрямована на дестабілізацію внутрішньої соціально-політичної ситуації в Україні, порушення функціонування органів державної влади, органів місцевого самоврядування та блокування важливих об'єктів промисловості та інфраструктури.

"Крім того, викликам визначається можливе використання території України для ведення бойових дій в разі виникнення військового конфлікту між державами - членами НАТО і РФ", - сказано в указі.

По темі: Ніжинський ремонтний завод відсудив в "Укроборонпром" 1 млн гривень

Наголошується, що РНБО доручила Кабінету міністрів забезпечити розробку і внесення законопроектів, спрямованих на реалізацію положень зазначеної Концепції. "У тримісячний термін уряд, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, Управління державної охорони повинні розробити з урахуванням положень Концепції концептуальні та програмні документи розвитку складових сектору безпеки і оборони, а у двомісячний термін Міністерство оборони має доопрацювати Стратегічний оборонний бюлетень України і внести його на розгляд РНБО", - сказано в документі.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: