Завантаження ...
banner
banner

Сьогодні відзначаємо Яблучний Спас: традиції та прикмети свята

Сьогодні, 19 серпня, православні українці відзначають одне із 12 найбільших християнських свят - Преображення Господнє.У народі його частіше називають святом Спаса, а також Яблучний Спас та Другий Спас


Сьогодні, 19 серпня, православні українці відзначають одне із 12 найбільших християнських свят - Преображення Господнє.

У народі його частіше називають святом Спаса, а також Яблучний Спас та Другий Спас.          

Цього дня звершується Божественна літургія. Християни йдуть до церкви з самого ранку, беручи з собою на службу кошики з яблуками, грушами, сливами, виноградом та медом, прикрашені колоссям або трав’яними букетами.

Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його творіння. 

Вважається, що на Яблучний Спас обов'язково потрібно пригощати бідних людей, хворих і знедолених, проявляючи таким чином щедрість душі. Причому, частування може складатися не тільки із зібраних яблук, але і з інших плодів нинішнього врожаю.


За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими. В середній смузі України від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й ка­жуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про за­пас!».

Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня примічали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний — осінь буде сухою. Якщо дощовий — мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму.
 
За давнім звичаєм у цей день прийнято їсти яблука та інші фрукти, поливаючи їх медом. Люди вірять в те, що на Спаса яблука стають чарівними, і відкушуючи перше потрібно загадати бажання – воно обов’язково здійсниться.

val.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: