Завантаження ...
banner
banner

The Guardian: США і Росія скочуються до повернення в епоху ядерного суперництва

Розширення розколу між Москвою і Вашингтоном з приводу крилатих ракет і все більш нахабних рейдів російських підводних човнів, здатних нести ядерну зброю, загрожує закінчити еру контролю над озброєннями і повернути небезпечне суперництво між двома домінантними ядерними арсеналами

Розширення розколу між Москвою і Вашингтоном з приводу крилатих ракет і все більш нахабних рейдів російських підводних човнів, здатних нести ядерну зброю, загрожує закінчити еру контролю над озброєннями і повернути небезпечне суперництво між двома домінантними ядерними арсеналами
 
Такою є думка Джуліана Боргера, редактора The Guardian.


Напруженість зросла після погроз США належним чином зреагувати на розвиток Росією нових крилатих ракет. Вашингтон стверджує, що це порушує один з ключових договорів по контролю над озброєннями холодної війни, і розглядає можливість повернути свої крилаті ракети в Європу після 23-річної відсутності.

На другій день Різдва з'явилися видимі ознаки занепокоєння. Збройні сили США підняли в повітря над Вашингтоном два експериментальні "дирижаблі". Система, відома як JLENS, розроблена для виявлення підльоту крилатих ракет.

Північно-американське аерокосмічне командування (Norad) не уточнило, чому дирижаблі з'явилися в повітрі. Однак вони злетіли через 9 місяців після того, як командувач NORAD генерал Чарльз Джейкобі зауважив, що перед Пентагоном постали серйозні загрози, зокрема крилаті ракети, які можуть бути запущені з російських субмарин, зазначає видання.
 
Ці субмарини, здатні нести ядерну зброю, були помічені в Атлантиці на тлі агресивної риторики Москви.

Зростання напруженості трапилося в той момент, коли зусилля з контролю над озброєннями втрачають силу. Число стратегічних ядерних боєголовок розгорнутих в США і Росії фактично збільшилася в минулому році, і обидві країни витрачають мільярди доларів на рік на модернізацію своїх арсеналів.
 
На тлі війни в Україні та слабкості економіки, Володимир Путін приділяє все більшу увагу ядерній зброї як гарантії і символу російського впливу. У своєму виступі влітку минулого року, Путін демонстративно нагадав про ядерний арсенал своєї країни і заявив, інші країни "повинні розуміти, що краще не зв'язуватися з нами".
 
Новий агресивний тон збігається з обширною модернізацією ядерної зброї Росії, що свідчить про відновлення наміру Москви йти в ногу з арсеналом США. Модернізація включає і створення та відновлення засобів доставки.
 
Видання нагадує, що минулого року Росія успішно випробувала міжконтинентальну балістичну ракету "Булава", яка здатна нести ядерний заряд. Крім того, минулого місяця Кремль оголосив про повернення ракетно-ядерних потягів. Також Захід занепокоєний ракетними комплексами Club-K, які можна встановити на будь-якому кораблі і замаскувати під морські контейнери.

Проте найбільше стурбовані у Вашингтон і тестуванням Росією крилатих ракет середньої дальності, що є явним порушенням угоди 1987 року про ракети середньої дальності (РСМД), договору, який призвів до кінця небезпечного протистояння між американськими та російськими крилатими ракетами в Європі.
 
Браян МакКеон з Пентагону розповів, що Вашингтон наразі шукає способи, як відповісти Росії на її загрозливу поведінку.
"В нас є низка варіантів військової відповіді на російські ракети, серед яких є такі, які не суперечать угоді з Росією про ліквідацію ракет середньої і малої дальності", - сказав МакКеон.
 
Повторне введення крилатих ракет в Європу було б політично загрозливим, але республіканська більшість у Конгресі наполягає на жорсткій американській відповіді на російські ракети.
 
Спорадичні повідомлення в американській пресі про російські підводні човни, що досягають американського східного узбережжя, армія США спростовує. Але торік Джейкобі, керівник НОРАД і Північного командування США, висловив стурбованість з приводу можливості протидії новим російським інвестиціям в крилаті ракети і передові підводні човни.
 
"Вони почали виробництво нового класу тихих ядерних підводних човнів, спеціально призначених для доставки крилатих ракет," сказав Джейкобі Конгресу.

Експерти вважають, що напруга навколо ядерної зброї між США і Росією вказує на початок періоду "глибокої гонки озброєнь".

espreso.tv
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: