Завантаження ...
banner

У Верховній Раді запропонували запровадити кримінальну відповідальність за опір та образу поліції

У Верховній Раді України було зареєстровано проект закону № 5110 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів", у якому пропонується збільшити штрафи за образу та опір правоохоронцям

Поліція


У Верховній Раді України було зареєстровано проект закону № 5110 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів"(щодо посилення відповідальності за правопорушення, учинені відносно працівників правоохоронних органів), у якому пропонується збільшити штрафи за образу та опір правоохоронцям.

Авторами законопроекту є народні депутати України Андрій Тетерук, Юрій Береза (обидва із фракції "Народний фронт"), Мустафа Найєм, Владислав Голуб (обидва із фракції БПП), Олена Сотник (фракція "Самопоміч), передає УНІАН.

У законопроекті йдеться про збільшення штрафів вдвічі за злісну непокору законному розпорядженню поліцейського при виконанні ним службових обов'язків чи за його образу, а також за вчинення аналогічних дій щодо члена громадського формування з охорони громадського порядку й державного кордону або військовослужбовця, який охороняє громадський порядок.

Таке порушення тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі передбачено штраф у розмірі від 8 до 15 мінімумів - ред.), або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Нардепи також пропонують нову норму, відповідно до якої за ті ж самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за аналогічне правопорушення, накладається штраф у розмірі від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб. 

Пояснюється, що під образою слід розуміти нецензурні чи брутальні висловлювання, непристойні жести, непристойна оцінка особистих якостей та інші аналогічні дії, які принижують честь і гідність охоронців громадського порядку.

Також пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, доповнивши його статтею за опір правоохоронцю під час виконання ним службових обов'язків накладення штрафу від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк від 3 до 6 місяців, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років.

Законопроектом передбачено, що під працівником правоохоронного органу слід розуміти працівників органів прокуратури, Національної поліції, Служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних силах України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань України, органів охорони державного кордону, органів доходів і зборів, органів і установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, органів державного фінансового контролю, рибоохорони, державної лісової охорони, інших органів, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції. 

Також зазначено, що під опором слід розуміти вчинення активних дій, поєднаних із застосуванням до потерпілого фізичної сили (у тому числі нанесення ударів, побоїв).
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: