Завантаження ...
banner
banner

28 вересня - Всесвітній день боротьби зі сказом

28 вересня щорічно відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом. Цей день покликаний підвищувати інформованість населення про наслідки сказу в людини й тварин

Сказ


28 вересня щорічно відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом. Цей день покликаний підвищувати інформованість населення про наслідки сказу в людини й тварин.

Що ж таке сказ і чим саме він небезпечний?
 
Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п'ятірку хвороб, спільних для людини й тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток.
 
Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Вживання в їжу м'яса або інших тканин тварин, інфікованих сказом, не є джерелом інфекції для людей.
 
Інкубаційний період сказу триває зазвичай 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до одного року. Початковими симптомами сказу є висока температура, у багатьох випадках - біль або незвичайні незрозумілі відчуття: поколювання, пощипування або печіння (парестезія) в місці рани.
 
У міру поширення вірусу по центральній нервовій системі розвивається прогресивне смертельне запалення головного й спинного мозку.
 
Можливий подальший розвиток двох форм хвороби. У людей з буйною формою прояву сказу з'являються ознаки гіперактивності, порушення поведінки. Через кілька днів настає смерть. Друга форма сказу протікає менш драматично й зазвичай довше, ніж буйна форма. М'язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу або подряпини. Повільно розвивається кома і, в кінцевому результаті, настає смерть.
 
Хто ж найчастіше виступає в ролі переносника сказу?
 
Найбільший відсоток хворих тварин займають лисиці, коти, собаки та інші.
 
Домашні улюбленці складають більше половини всіх заражених тварин. Характерним є більша кількість випадків захворювання серед котів, ніж серед собак. Перш за все, таку ситуацію ми пов’язуємо з тим, що в Україні обов’язковою є вакцинація собак проти сказу.
 
Більшість собак вакциновані, хоча, на жаль, охопити все поголів’я собак щепленням дуже складно.

Причинами складної ситуації щодо сказу собак та котів є:
 
- недостатній контроль за виконанням правил утримання собак і котів, безвідповідальність власників тварин, в результаті чого збільшується кількість безпритульних тварин, особливо на околицях, на територіях інших населених пунктів, дачних ділянок, прибудинкових територіях.
 
- безвідповідальність власників домашніх тварин, які не бажають вакцинувати тварин проти сказу.
 
- відсутність чи невиконання своїх функцій бригадами з відлову безпритульних тварин.
 
З метою запобігання захворювання на сказ серед населення необхідно дотримуватися таких головних правил:
  • уникати контактів із безпритульними й дикими тваринами. Звертати особливу увагу дітей на небезпеку таких контактів.
  • своєчасно здійснювати щеплення домашнім тваринам.
  • за найменшої підозри на захворювання серед тварин – повідомляти органи ветеринарної медицини.
  • негайно звернутися до лікаря після контакту (укусу або ослинення) з підозрілою твариною, оскільки при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається. Тільки вчасно й кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.

Отже, ліквідація сказу навіть на значних територіях нашої держави - цілком реальна справа за умови проведення комплексних заходів та наполегливої праці фахівців ветеринарної медицини, лісового та мисливського господарств, місцевого самоврядування й житлово-комунальних служб та громадських організацій.

І наостанок, пам’ятайте, що всі заходи з профілактики сказу будуть марні, якщо кожен власник тварин не буде розуміти, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров'я чи свого улюбленця, але й за здоров'я оточуючих.

 
Викладач навчально-методичного центру цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Чернігівської області Олексій Моргун
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: