Завантаження ...
banner
banner

Заступниця Квіташвілі: Грузинська модель реформування медицини в Україні втілюватися не буде

Наталя Лісневська, заступник міністра охорони здоров'я, розповіла журналістам, коли українців почнуть лікувати, як в Європі, за страховими полісами та чому в Україні не буде проведена реформа медицини за грузинською моделлю

Після Майдану у Міністерстві охорони здоров'я, одному з найбільш корумпованих відомств України, з'явилася чимала інсталяція фотографій, на яких зображені найгарячіші революційні події у Києві, робота медичної служби Майдану та колишнього очільника МОЗу Олега Мусія.  

Це чи не єдине позитивне пост-Майданівське досягнення відомства. Адже протягом року після революційних подій у численного штату чиновників МОЗу так і не дійшли руки  до реформ. Щоправда оптимізму трохи додали останні заяви нового міністра-реформатора з Грузії Олександра Квіташвілі, який найближчим часом обіцяє кардинальні зміни у медичній сфері України. 
 
У той же час Наталя Лісневська, заступник міністра охорони здоров'я, яка потрапила у своє крісло разом з призначенням на посаду міністра Мусія, в інтерв’ю  Еспресо.TV так і не дала чіткої відповіді на питання, яким чином в Україні втілбватиметься та працюватиме одна з найбільш обіцяних реформ протягом останніх десяти років – введення обов'язкового медичного страхування (ОМС).  
 
-    Олександр Квіташвілі обіцяв, що до кінця 2015 року в Україні вже почнуть втілювати ОМС. Наскільки це реально?

-   Зараз ми не можемо говорити про централізоване державне фінансування медичної галузі, як за радянських часів. Тому що за відсутності планової економіки передбачити планове фінансування нелогічно. Фактично у ринковій економіці безкоштовна медицина існувати не може. Сьогодні ми сплачуємо за медичні послуги через податки. Але цього не достатньо для функціонування галузі. Тому ми говоримо про ведення ОМС. 
 
-    44% українців, згідно з останніми соцопитуваннями Інститута Горшеніна,  підтримують введення страхової медицини. Тобто майже половина українців до цієї реформи готова. Назвіть реальні терміни її втілення. 
 
-    Протягом цього року ми плануємо працювати над законодавством у цій галузі. Прем'єр затвердив план, що до 2016 року має бути розроблене законодавство. Я впевнена, що цього року законопроект буде внесений у парламент. 
 
-    Якою в Україні буде сама модель ОМС? Як в Росії, де вона прописана лише на папері, чи ви будете брати за основу європейську модель?
 
-    Ми зараз над цим працюємо. На жаль, ще точно не знаємо, як вона працюватиме: через єдиний страховий фонд, як у Росії, чи через окремі страхові компанії, як у Грузії. Хоча можу зазначити, що ми не можемо, наприклад, переймати на 100% досвід Грузії, де населення трошки більше 4 млн. 
 
-    Тобто приватизації лікарень в Україні, як в Грузії не буде?
 
-    Міністр говорить, що з часом це буде розроблятися. Але сьогодні це неможливо. Навіть законодавство не дозволяє це зробити. Скажу, що це буде українська модель. Бо ми знаходимося в інших вихідних умовах, ніж, скажімо, Грузія. Наприклад, у нас зараз на ринку чудово працюють страхові компанії, які надають послуги добровільного медичного страхування (ДМС).  
 
-   Ці послуги в Україні не користуються популярністю через низьку якість. Зараз лише  трохи більше 1% населення України має ДМС. 
 
-   ДМС запрацює тоді, коли лікарні отримають автономії і зможуть отримувати кошти не лише з казначейського рахунку, а й гроші від ОМС. Це вже економічна категорія.
 
-    Яким чином будуть розподілятися кошти для лікарень з ОМС. Чи не буде це так, як зараз: коли клінічна лікарня "Феофанія" отримує надбюджет, а районна лікарня, скажімо, у Харківській області – зводить кінці з кінцями? 
 
-   Поки я не можу сказати, яким чином буде працювати ця модель. Лише після того, як буде створений єдиний орган, який буде за це відповідати, можна говорити про систему перерозподілу коштів. А коли зараз більше десятка установ займаються розподілом державних коштів для лікарень, то дійсно виникає чимало проблем.
 
Крім того, найближчим часом нам потрібно чітко визначити, які послуги будуть входити до базового пакету ОМС. Ми повинні розробити певний тариф для послуг і ліків. І населенню треба чітко пояснювати, що таке базовий пакет ОМС, а також говорити про те, що профільна медична допомога буде надаватися за окремих умов.
 
-  З 2002 року у парламенті було зареєстровано вже не один законопроект, який передбачав введення ОМС. Чи будете ви зараз використовувати ці напрацьовані документи?
 
-    Один з документів зараз обговорюється в експертних колах. І можу сказати, що законопроект, який був розроблений МОЗ, зараз береться за основу. 
 
-    Скільки років потрібно на ведення ОМС?
 
-    Для введення достатньо кількох років, які назвав прем’єр. А для того, щоб це гарно запрацювало та для відшліфування всіх недоліків – п’ять чи шість років. Ми маємо чітко розробити механізми, яким чином будуть надаватися медичні послуги пенсіонерам, або важко хворим людям. Швидше за все, вони будуть оплачуватися за рахунок держави, але не будуть входити у базовий страховий поліс.
 
Також треба пояснити пенсіонерам, що лікар не зобов’язаний робити все, що хоче пацієнт, а лише те, що входить до списку послуг у полісі. І цю інформацію потрібно донести, щоб не сталося так, як вийшло з попередньою реформою (яка передбачала популяризацію сімейних лікарів, амбулаторій та скорочення поліклінік і лікарень у селах - ред). 
 
-    До речі, щодо цієї реформи. Її втілення призупинено? 
 
-    Це неможливо зробити, бо всі ці установи фактично залишаться без фінансування. Сімейні амбулаторії вже створені, і "відкотити" все назад до поліклінік, означає витратити зайві кошти.

Кароліна Тимків
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: