Завантаження ...
banner
banner

У Раді запропонували заборонити аборти за бажанням жінки

У законопроекті пропонується встановити, що штучне переривання вагітності дозволяється лише у випадках та за наявністі обставин, встановлених законодавством

Аборт


У законопроекті пропонується встановити, що штучне переривання вагітності дозволяється лише у випадках та за наявністі обставин, встановлених законодавством.

У "БПП" пропонують дозволяти аборти лише у випадку загрози вагітності життю жінки, патології плоду або зачаття в результаті зґвалтування
 
Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Дмитро Голубов зареєстрував у Верховній Раді України проект закону №6239 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень по проведенню операцій штучного переривання вагітності (абортів).
 
Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Сьогодні, 29 березня, його було направлено на розгляд Комітету.
 
У законопроекті пропонується встановити, що штучне переривання вагітності дозволяється лише у випадках та за наявності обставин, встановлених законодавством, у терміни, що не перевищують 22 тижні.
 
Наразі, у чинній нормі цієї статті йдеться, що штучне переривання вагітності, якщо вона не перевищує 12 тижнів, може здійснюватися за бажанням жінки. У випадках, встановлених законодавством, штучне переривання вагітності може бути проведене у разі вагітності від 12 до 22 тижнів. Перелік обставин, що дозволяють переривання вагітності після 12 тижнів вагітності, встановлюється законодавством.
 
Крім того, законопроектом у законі "Основи законодавства України про охорону здоров'я" встановлюється, що операція штучного переривання вагітності (аборт) може бути проведена у закладах охорони здоров'я лише у випадках та за наявністі таких обставин: якщо вагітність несе пряму загрозу життю вагітної жінки; наявності медичних показань щодо патології плода, несумісної з життям дитини після народження; зачаття дитини в результаті зґвалтування.
 
Вказані обставини обов'язково засвідчуються комісією відповідних експертів.
 

"Жінці, якій дозволена операція штучного переривання вагітності (аборт), в обов'язковому порядку безкоштовно надається повнота усієї інформації про наслідки такої операції та стадію ембріоногенезу", – йдеться у проекті закону. 

Водночас, згідно з чинною нормою, операція штучного переривання вагітності (аборт) може бути проведена за бажанням жінки у закладах охорони здоров'я у разі вагітності строком не більше 12 тижнів. У випадках, встановлених законодавством, штучне переривання вагітності може бути проведене у разі вагітності від 12 до 22 тижнів. Перелік обставин, що дозволяють переривання вагітності після 12 тижнів вагітності, встановлюється законодавством.
 
У пояснювальній записці також повідомляється, що законодавством небагатьох країн світу аборти заборонені (4 з 193 країн). У 119 країнах переривання вагітності допускається тільки у разі загрози життю або здоров'ю матері. Водночас, 70 країн, до яких належить і Україна, "дають право жінці самостійно зробити вибір і вирішити, чи готова вона подарувати життя новій людині".
 
"Але давши право жінці вирішувати самостійно питання про проведення аборту, більшість країн не враховувало право чоловіка на батьківство (одне з репродуктивних прав людини)", – йдеться у записці до законопроекту.
 
Крім того, повідомляється, що міжнародні неурядові організації стоять на позиції, що вільне проведення абортів є порушенням права дитини на життя. Така позиція підтверджується точкою зору сучасної ембріології.
 
Серед іншого, депутат зазначає, що "необхідно згадати про те, що точка зору Церкви щодо абортів незмінна - це гріх дітовбивства".
 
Нагадаємо, польський парламент ухвалив рішення про скасування повної заборони абортів після численних акції протестів. 
 
За відхилення законопроекту проголосували 352 депутати, проти - 58, утрималися - 18. 
 
У консервативній Польщі аборти за бажанням заборонені вже понад 20 років. Переривання вагітності дозволяється лише у трьох випадках: загроза життю майбутньої мами, невиліковна хвороба плоду і зґвалтування. Новий закон мав взагалі заборонити аборти. Ініціатори пояснювали, що надто ліберальна політика призводить до вимирання їхньої нації. За документом, за аборт мали карати не лише вагітну, а й лікаря. 

ТСН
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: