Завантаження ...
banner

До Дня медика: українські лікарі, які змінили світ

Відео.
Медична система України зараз буквально при смерті… Їй необхідні термінові реформи. Однак це не означає, що в Україні немає гідних лікарів

Медики


Медична система України зараз буквально при смерті… Їй необхідні термінові реформи. Однак це не означає, що в Україні немає гідних лікарів.

До Дня медика, який у 2017 році відзначають 18 червня, редакція 24 Каналу підготувала для розповіді про українців, досягнення яких у сфері лікування змінили світ.
 
Результат праці цих людей – мільйони врятованих життів. Їхні досягнення досі використовують на практиці.

Найвідоміші медики України:

Микола Амосов
 

Роки життя: 1913-2002 рр.
 
Сфера: кардіологія, медична та біологічна кібернетика, системний підхід до здоров'я людини

Основне досягнення: перший, хто протезував клапан серця


Медики

Амосов – чи не найвідоміший серед українських медиків


Амосов – неймовірний лікар-хірург. Лише уявіть: він провів 6 тисяч операцій, а через його інститут серцево-судинної медицини пройшло 80 тисяч пацієнтів! Амосов почав свою практику в незвичайних умовах – йому довелося реалізовуватися як лікар під час війни. Саме він був першою людиною на Землі, яка наважилася робити протезування клапанів серця. Цікава деталь: для перших серцевих клапанів Амосов використав клаптики своєї нейлонової сорочки.

Він також розробник чудової системи підтримування здоров'я. В її основі – обмеження в їжі й постійні помірні фізичні навантаження. На його думку, медицина лікує від хвороб. А от підтримувати здоров’я – завдання кожного. На власному прикладі він довів, що система діє. Адже відклав скальпель лише у 80-річному віці!

Володимир Бец
 

Роки життя:
1834-1894 рр.
 
Сфера: анатомія й гістологія

Основне досягнення: опис гігантських пірамідальних нейронів первинної моторної кори мозку


Медики

Бец взявся вивчати найтаємничішу частину людського тіла


Мозок – частина людського тіла, над вивченням якого вчені й медики ламають собі голову й зараз. А от Бец взявся за ці нелегкі дослідження ще в 19 столітті! Він автор близько 50 наукових праць, присвячених людському мозку. Велетенські пірамідні нервові клітини названі його ім'ям.

Також медик опрацьовував багато різноманітних питань теоретичної та практичної медицини. Бец був неперевершеним майстром виготовлення анатомічних препаратів. Їх високо оцінювали на міжнародних виставках.
 
Олександр Богомолець

Роки життя: 1881-1946 рр.
 
Сфера: патологічна фізіологія й реактивність організму

Основне досягнення: вчення про взаємодію пухлини й організму. Його досягнення абсолютно змінило уявлення медиків про ріст пухлин


Медики

Олександр Богомолець є прадідусем Ольги Богомолець


Саме Олександр Богомолець є основоположником школи патологічної фізіології, ендокринології й геронтології в Україні. Він є організатором української науки. Адже саме Богомолець був засновником перших в Росії й Україні науково-дослідних закладів медичного профілю.

Він є автором книги "Продовження життя", у якій описав концепцію механізму старіння. Книжка перекладена на безліч мов світу. Найбільшим його досягненням вважають вивчення взаємодії пухлин та організму. Саме його наукові надбання перевернули світ медицини в цій сфері.

Він також був народним депутатом Верховної Ради УРСР. До речі, Ольга Богомолець є правнучкою академіка Богомольця.
 
Володимир Філатов


Роки життя: 1875-1956 рр.
 
Сфера: офтальмологія
 
Основне досягнення: одним із перших у світі провів успішну пересадку рогівки


Медики

Філатов – офтальмолог зі світовим ім’ям

Володимир Філатов – всесвітньо відомий офтальмолог, який здійснив цілий ряд нечуваних на той час відкриттів. У 30-х роках він одним із перших у світі провів успішну пересадку рогівки. Він самостійно конструював інструменти для операцій, а також вперше почав витримувати донорські очі в льоді. Він був останньою надією для фронтовиків.

В Одесі Філатов заснував один з найбільших в Європі Інститут очних хвороб і тканинної терапії. Тут лікар був директором аж до самої смерті! Філатов також є автором принципово нового методу лікування – тканинної терапії. Її, до слова, широко застосовують і в сучасному світі.

Володимир Хавкін
 
Роки життя: 1860-1930 рр.
 
Сфера: бактеріологія
 
Основне досягнення: винайшов вакцини проти холери й чуми


Медики

В Індії Хавкіна сприймали як божество

Володимир Хавкін – бактеріолог українського та єврейського походження, який працював у Франції та Індії. Спочатку він навчався в Одеському університеті. Але звідти його відрахували через участь у політичній організації "Народна воля". І втратили неймовірне світило науки! Адже саме Хавкін врятував життя 35 мільйонів людей. Як? Він винайшов вакцини проти холери і чуми. Від захворювань, які косили тисячі людей та не було від них порятунку ні багатим, ні титулованим.

Найбільше його вміння оцінила Британська імперія. Його запросили працювати в Індію, де традиційно є величезні проблеми з хворобами. Там українця сприймали як божество та називали "великим білим цілителем". У ЗМІ за ним закріпилося прізвисько "благодійник людства".
 
Микола Скліфосовський

Роки життя: 1836-1904 рр.
 
Сфера: хірургія

Основне досягнення: впровадження металевих фіксаторів в зону перелому кістки; впровадження антисептиків


Медики

Скліфосовський справжній геній хірургії

Микола Скліфосовський – уродженець Придністровської Молдавської Республіки. Однак освіту він здобував в Одесі, Москві та Харкові. Саме він став основоположником металоостеосинтеза, тобто використання металевих фіксаторів у зоні перелому кістки.

Але це ще не все! Він придумав кілька радикальних способів операцій на жовчному міхурі, щитовидній залозі, шлунку й кістках.

Під час операцій на фронті він використовував антисептики й асептику, що значно скоротило смертність серед військових. На той час і в Європі, і в Росії скептично сприймали використання антисептиків, але під авторитетом Скліфосовського вони змінювали свою думку.
 
Григорій Мінх
 
Роки життя: 1833-1912 рр.
 
Сфера: патологічна анатомія

Основне досягнення: довів, що проказа не є спадковою хворобою, а є заразною; що кров хворих поворотним тифом заразна; а висипний тиф здатні переносити воші


Медики

Григорій Мінх - автор одразу кількох важливих відкриттів

Григорій Мінх народився в Росії. Однак практичні знання він отримав в Одесі та Києві. Саме в Україні він став професором патологічної анатомії.

Все життя він займався дослідженням заразних хвороб. Саме Мінх довів, що дві різні форми сибірської виразки (легенева й кишкова) мають єдине походження. На самому собі довів, що кров хворих поворотним тифом заразна. Авторству цього медика належить вчення про заразний характер прокази. До цього лікарі вважали, що проказа – спадкова хвороба.

Вважається, що Мінх в 1892 році дослідив, що висипний тиф здатні переносити воші. Однак Нобелівську премію за це відкриття у 1928 році дали французу Шарлю Ніколю.
 
Володимир Підвисоцький

Роки життя: 1857-1913 рр.
 
Сфера: бактеріологія і патологія
 
Основне досягнення: дослідження регенерації тканин і непрямого поділу клітин


Медики

Підвисоцький – невтомний дослідник

Володимир Підвисоцький – український патолог, ендокринолог, імунолог, мікробіолог, доктор медицини, професор. Отримавши спеціальності бактеріолога й патолога, він організував медичний факультет в Одеському університеті. Також саме він є основоположником Київської школи патологів.

Підвисоцький відкрив роль наднирників в організмі. Але не це його основне досягнення. Його ім'я пов'язують з дослідженням регенерації тканин і непрямого поділу клітин – мітозу. Також саме український професор є одним із родоначальників ендокринологічних досліджень. Свого часу очолював заклади Червоного Хреста в Києві. Його шанують та пам’ятають у світі.
 
Нам є ким пишатися! Вітаємо медиків з професійним святом та бажаємо швидкого впровадження медичної реформи.


Настя Сукач

24tv.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: