Завантаження ...
banner
banner

До міжнародного суду передано докази скоєння Росією військових злочинів

Як повідомляється в понеділок на сайті Генеральної прокуратори України, Головна військова прокуратура продовжує досудове розслідування за фактом ведення Російською Федерацією агресивної війни проти України, що призвела до загибелі людей та інших тяжких наслідків

Скоро

Головна військова прокуратура України передала до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) інформацію про зібрані докази скоєння військових злочинів підрозділами Збройних сил Російської Федерації, зокрема вбивства українських військових поблизу м.Іловайськ Донецької області в 2014 році, для вирішення питання про відкриття кримінального провадження.
 
Як повідомляється в понеділок на сайті Генеральної прокуратори України, Головна військова прокуратура продовжує досудове розслідування за фактом ведення Російською Федерацією агресивної війни проти України, що призвела до загибелі людей та інших тяжких наслідків. Зокрема досліджуються обставини, причини і наслідки Іловайської трагедії.
 
"До офісу прокурора Міжнародного кримінального суду для вирішення питання про відкриття кримінального провадження Головною військовою прокуратурою передано інформацію про зібрані докази скоєння військових злочинів (зокрема віроломного вбивства українських військових поблизу м. Іловайськ)", - зазначено в повідомленні.
 
Повідомляється, що для оцінки застосування та взаємодії сил і засобів у зоні АТО, зокрема і в серпні 2014 року в районі м.Іловайськ були проведені дві комплексні комісійні судові військові експертизи за участю 31 експерта та спеціаліста у військовій сфері.
 
"Для об'єктивності розслідування судові експерти дослідили питання впливу на рівень боєздатності сил АТО внаслідок залучення військовослужбовців і техніки ЗС України для участі у військовому параді 24.08.2014 у м. Києві з нагоди 23-ї річниці Дня Незалежності України. Встановлено, що проведення військового параду жодним чином не як вплинуло на рівень боєздатності сил АТО, оскільки до нього були залучені підрозділи, які майже повністю комплектувалися за рахунок військовослужбовців строкової служби та курсантів військових навчальних закладів, не мали необхідного рівня готовності до виконання завдань, а тому не могли залучатися до проведення антитерористичної операції", - наголошується в повідомленні.
 
Головна військова прокуратура зазначає, що дослідження обставин Іловайської трагедії загалом завершено, але кінцеве процесуальне рішення в кримінальному провадженні буде прийнято після завершення всебічних допитів кожного українського військовослужбовця щодо відомих їм обставин Іловайської трагедії, а також скоєних підрозділами ЗС РФ військових злочинів.
 
"Згідно з висновками експертів та комплексу інших отриманих доказів, єдиним фактором, що перебуває в безпосередньому причинно-наслідковому зв'язку з Іловайською трагедією, є військова агресія Збройних сил Російської Федерації у вигляді прямого вторгнення на територію України і подальше вчинення військовими країни-агресора військових злочинів", - повідомляє прокуратура.
 
Крім того, згідно з результатами слідства і висновків судових експертиз встановлено чинники, на тлі яких відбулося вторгнення підрозділів ЗС РФ і подальша російська окупація окремих районів Донецької та Луганської областей, зокрема: 1) низький рівень боєготовності і боєздатності Збройних сил України; 2) численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби; 3) окремі помилки керівництва АТО при плануванні і проведенні військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв'язку з настанням тяжких наслідків.
 
У відомстві поінформували, що на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру першому заступнику начальника Генштабу Збройних сил Росії Миколі Богдановському в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч.2 ст. 437 (ведення агресивної війни), ч.2 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, пов'язані з умисним вбивством) Кримінального кодексу України. "Цей чиновник безпосередньо здійснював командування і контроль підрозділів ЗС РФ при їх вторгнення на територію України в серпні 2014 і спільно з іншими особами організував віроломне вбивство українських воїнів у м. Іловайськ", - зазначено в повідомленні.
 
Головна військова прокуратура також інформує, що за результатами розслідування агресивної війни РФ проти України загалом на сьогодні притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів 89 осіб, зокрема 43 громадянини РФ, серед яких 20 посадових осіб, зокрема 11 осіб з числа керівництва ЗС РФ (Міністр оборони РФ Сергій Шойгу його перший заступник - начальник Генштабу ВС РФ Валерій Герасимов і ще 9 генералів). Зазначених осіб оголошено у розшук, суд дав дозвіл на їх затримання.
 
Крім того, до суду направлено 41 обвинувальний акт щодо 45 осіб. Вироками українських судів 25 осіб вже засуджено, зокрема 9 громадян РФ, зокрема 3 військовослужбовців ЗС РФ.
 
Обсяг матеріалів кримінального провадження становить понад 1100 томів (з них понад 550 мають гриф "Таємно" і "Цілком таємно").
 
"Головна військова прокуратура продовжує збір доказів і встановлення всіх осіб, причетних до початку і ведення агресивної війни проти України, скоєння військових злочинів на території України, зокрема до віроломному вбивства українських військовослужбовців в районі м.Іловайськ, з тим щоб кожна людина, винна в скоєнні цих особливо тяжких злочинів проти засад територіальної цілісності України, світу та міжнародного правопорядку, була притягнута до кримінальної відповідальності і понесла заслужене покарання, що визнають як українські суди, так і Міжнародний кримінальний суд ", - наголошується в повідомленні.
 
У Головній військовий прокуратурі нагадують, що 29 серпня 2014 за безпосередньою вказівкою і наказом командування Генштабу ВС РФ російські військовослужбовці в районі Іловайська впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом з трьома полоненими російськими десантниками. За цих обставин скоєно вбивство 366 українських вояків, 429 - дістали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили в полон. Збройні сили України зазнали значних втрат озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн.

nterfax.com.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: