Завантаження ...
banner
banner

З’явився додаток, де можна перевірити, які ліки видають безкоштовно

Міністерство охорони здоров’я презентувало мобільний додаток “Ліки Контроль”, що дозволить пацієнтам перевірити призначені лікарем препарати. Про це повідомляє прес-служба МОЗ

МОЗ, реформи, додаток


Міністерство охорони здоров’я презентувало мобільний додаток “Ліки Контроль”, що дозволить пацієнтам перевірити призначені лікарем препарати.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

"Кожен пацієнт має усвідомлювати, які ліки йому гарантує держава. Він має отримати їх у повному обсязі на увесь курс лікування. Завдяки новому модулю у програмі Ліки Контроль пацієнти зможуть дізнатися, які препарати їм гарантується безоплатно і з'ясувати чи не забули про них сказати у лікарні”, - зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Зазначається, що перевірка проходитиме у системі "Національний перелік" - короткому переліку основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Ліки, що входять у Нацперелік, гарантовані державою, тобто їх отримують пацієнти безоплатно під час лікування у стаціонарі.

Крім того, додаток допомагає дізнатися усі подробиці про потрібні ліки одразу біля аптечного віконця чи у кабінеті лікаря, а саме перевірити, чи входять потрібні пацієнту препарати у програму “Доступні ліки” та до Нацпереліку; знайти дешевші, проте настільки ж ефективні аналоги ліків; ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів; перевірити ліки візуально на предмет підробки.

Завантажити цей додаток для смартфону можна у версіях для Android та iOS за посиланням.

За ідеєю цей додаток має спростити життя пацієнтів стаціонару - він просто вводить назву препарату у пошуку, якщо він є у списку, то має бути наданий йому безкоштовно, цього і має вимагати від свого лікаря.

Проте, насправді - не все так просто. Що робити пацієнтам, у яких немає смартфонів. Для них на стінах стаціонарів мають бути списки ліків, які є в наявності в лікарні.

Як не хотіли б, вони не можуть надати усім і усі безкоштовні ліки, свою ситуацію пояснює головлікар. Натомість кажуть, три роки щотижня як викладають на сайті відомості про залишки препаратів. Лише на них й може розраховувати пацієнт.

«Вони призначаються хворим, які поступають по швидкій допомозі. Якщо б було стовідсоткове фінансування, то могли б отримувати усі ліки, всі хворі, які б поступали», - каже головний лікар.  

У МОЗі кажуть, що кожна лікарня, у першу чергу закуповує з цього списку короткий перелік згідно зі своїм профілем. І мусить забезпечити кожного пацієнта. Якщо за препарати з переліку вимагають гроші в лікарні, в додатку одразу ж можна буде заповнити скаргу. 

За матеріалами ТСН
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: