Завантаження ...
banner

«Слабкість, занепад сил, пітливість». Думав, перетрудився. А то рак прямої кишки

Знайомтеся. Олег Матвійчук. Хірург, який виконує найоб’ємніші травматичні хірургічні операції в області. — Я народився у Городні, — розповідає про себе. — Мій батько з Вінниччини. Лікар

рак, пряма кишка, операція

Знайомтеся

Олег Матвійчук. Хірург, який виконує найоб’ємніші травматичні хірургічні операції в області.

— Я народився у Городні, — розповідає про себе. — Мій батько з Вінниччини. Лікар. Закінчив львівський інститут. Там одружилися з мамою. Вона з Прилуцького району. Після закінчення їх направили на Чернігівщину. Коли мені було сім років, ми з Городні переїхали в Чернігів.

Ніжинець, пенсіонер МВС 49-річний Володимир Руденко у п’ятницю, 13-го, готується до виписки з Чернігівського медичного центру сучасної онкології. Так тепер називається обласний онкодиспансер. Третього вересня Володимиру Андрійовичу зробили операцію. Була пухлина прямої кишки.

рак, пряма кишка, операція
Олег Матвійчук та Володимир Руденко

Оперував завідувач операційного блоку, абдомінальний онкохірург (той, що оперує животи) 55-річний Олег Матвійчук. Років 10 тому він оперував і брата Володимира Руденка з Лосинівки. Брат і порадив не зволікати.

— Вийшов на пенсію капітаном, — розповідає Володимир Руденко. — Працював у транспортній поліції на залізничному вокзалі станції Ніжин. Пенсія 4200. Сім’я, двоє синів, трикімнатна квартира. Квартплата росте, діти вчаться. Довелося піти на підробіток. Шість років працював викладачем у ліцеї ресторанного бізнесу торгово-економічного університету в Києві. Два роки працював на фірмі у Києві, займався будівництвом.

Думав, що спина, що підняв важке, щось нарушив. Пішов до костоправа. Розробили, трохи покращало. А потім, ближче до весни, відчуваю слабкість. Не хочеться робить. Пороблю день, уночі починає м’язи зводити. Уранці встаю, чай попив, хочеться посидіти, відпочити. Хочеться пізніше роботу зробити.

Багато води став випивати. 7-8 літрів. Чотири дволітрових пляшки за день. Думав, що спека, а я працюю, то нічого. А тоді бачу, що на лобі роса виступає. Раніше такого не було. Я служив у Середній Азії, на іранському кордоні, і все нормально було.

Щось з’їм, воно стоїть у животі, живіт бурчить.

Випорожнення то рідке, то тверде. Як трохи легше сходив у туалет, на душі веселіше, забувається.

Схуд. Наче і їм не менше, і робота та ж сама, та вагу почав скидати. Жінка каже, покинь роботу, може, тобі важко. Так тяглося більше року. У травні у мене був приступ — прихопило ліву нирку. Я долі качався від болю, у житті такого не було. Виписав уролог таблетки. Зробив УЗД, показало розширення сечоточника, запалення.

Слабкість, в’ялість, пітливість. Два роки відчував утому, а останні 2 місяці перед операцією сильну втому. І в сім’ї помітили. То після Києва їду на вихідні у Лосинівку, батькам помагаю. А то кажуть, що не їдь, ляж, відпочинь.

Брату 10 років тому робили операцію в онкодиспансері на кишковику, оперував лікар Матвійчук. Я подзвонив брату: «Скажи, як мені буть?» Каже: «Їдь прямо у лікарню, проходь обстеження, не займайся самолікуванням». Приїхав, обстежився. Пішов до уролога. УЗД показало, що нирки і сечові шляхи у межах норми. Пішов до гастроентеролога, вона направила до проктолога.

Зробили колоноскопію (обстеження прямої кишки спеціальною апаратурою) в ендоскопічному кабінеті в обласній лікарні. Знімок показав, що затемнення. Пухлина.

Матвійчук запропонував оперуватися, і я погодився. Завдяки лікарю, завдяки підтримці сім’ї, друзів і знайомих — будемо жить!

Як запідозрити хворобу?

— Про рак прямої кишки свідчить комплекс симптомів, — пояснює абдомінальний онкохірург Олег Матвійчук.

Перше. Патологічні виділення з прямої кишки. Під час дефекації слиз, кров.

Друге. Порушується режим випорожнення. Буває, по 5-6, а то і 10 разів на день людина ходить у туалет. Є позиви, а нормально спорожнитися не може.

З'єднати можна степлером

— Пухлина прямої кишки може бути видалена лапароскопом, —- говорить лікар. — Через черевну стінку робляться невеличкі проколи. І вирізається частина прямої кишки. І зшивається. Для цього використовують спеціальні зшиваючі апарати. Вони одноразові. Оплата лягає на плечі наших пацієнтів. Використання одного апарату — це приблизно 5 тисяч гривень. А буває таке, що під час операції треба три-чотири апарати. По суті, це степлер. Металеві дужки. Із танталу, це біоінертний матеріал. Одна частина апарату вводиться через анальний канал, друга — через черевну стінку (дірочку у животі). З’єднуються усередині, де розріз. Зшивається, і через анальний канал виймається увесь апарат. Це менш травматично, ніж зшивання вручну. Дозволяє у найкоротший термін реабілітуватися, стати на ноги. Лапароскоп у хірургії другий рік впроваджуємо (у гінекології років сім застосовується). У нас в оперблоці вісім операційних. З них три операційні обладнані лапараскопічною технікою. Тобто щодня у трьох операційних є лапароскопічні втручання. Прооперували — хоч лапароскопом, хоч відкритим методом, — цим лікування не закінчується. Призначається або променева терапія. Або хіміотерапія. Вони доповнюють хірургічні методи.

Знай про най-най-най

1. Найважливіші прикмети. У багатьох хірургів є свої звички. Наприклад, Амосов (відомий кардіохірург) писав, що не знайомився з пацієнтами до операції, щоб бути максимально спокійним.

— Мені доводиться спілкуватися з пацієнтом з самого початку, як він поступив, — усміхається Олег Матвійчук. — Дообстежувати, розмовляти. Деколи за цей час я дізнаюся, яка сім’я, які захоплення, які у пацієнта звички.

2. Найповажніший за віком пацієнт.

— Оперувався, пам’ятаю, 86-річний дідусь. Пацієнти віком за 80 у нас є щороку, 15-20 на рік. Міцні, бо неміцні не доживають. Наймолодші — за 30. Чим далі, тим більше рак молодіє. Уже й 30-40-річні люди хворіють.

3. Найсуттєвіше для доброго прогнозу.

— Раннє виявлення раку і раннє лікування. Тоді люди повертаються до нормального життя. У мене є пацієнти, які по 15-20 років живуть після операцій.

4. Найбільше пацієнтів з районів...

— Моє враження: Прилуки, Варва, Талалаївка, Новгород-Сіверський, Семенівка, Сновськ, Корюківка. Може, до мене попадає з тих районів більше. Впливають особисті зв’язки з місцевими хірургами.

5. Найоб’ємкіші травматичні хірургічні операції — це...

— Я виконую таку операцію як панкреатодуоденальна резекція. Не тільки я її роблю, але я робив більше усіх. Вона складна тим, що багато органів входять, так би мовити, в інтереси цієї операції. Резекція шлунку, видалення дванадцятипалої кишки, резекція підшлункової залози, видалення жовчного міхура. Потім все це треба якось звести до купи, щоб була прохідність шлунково-кишкового тракту. Операція показана при раку так званої панкреатодуоденальної зони. Рак голівки підшлункової залози, рак дванадцятипалої кишки, рак зовнішніх жовчних протоків.

Запущені випадки, на жаль, не оперуються. Людина доживає, скільки відпущено.

Як вчасно помітити? При раку головки підшлункової залози, при раку жовчних протоків першим симптомом може бути жовтуха. Склери жовті, шкіра жовта, сеча темна, кал білий, інших ранніх симптомів немає. Хіба що — люди, на жаль, не завжди на це звертають увагу — погіршення апетиту і втрата ваги. А дехто навіть думає: «О, схудла, це дуже добре для мене».

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №38 (1740), 19 вересня 2019 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: