Завантаження ...
banner

У Ніжині відкрили гончарну студію. Фото

З грудня в одному з приміщень Ніжинського державного університету імені М. Гоголя розпочала роботу гончарна студія, якою керує науковець, археолог, кандидат наук, доцент кафедри всесвітньої історії НДУ Іван Кедун

гончарна студія, Іван Кедун

3 грудня в одному з приміщень Ніжинського державного університету імені М. Гоголя розпочала роботу гончарна студія, якою керує науковець, археолог, кандидат наук, доцент кафедри всесвітньої історії НДУ Іван Кедун. Ніжин Сіty він розповів з чого все розпочиналося.

«А все розпочалося з археології. І реконструкція і гончарство, - каже він. Є такий напрям, як експериментальна археологія. Під час розкопок знаходили посуд, нам було цікаво, а з чого наші предки їли, пили. Років чотири тому разом з  ентузіастом археологічної справи Михайлом Булигіним почали писати проект археологічних досліджень Ніжина. Вирішили зробити музей гончарства, далі була археологічна літня школа на Магерках, де відтворили горно і спробували реконструювати давньоруський опал кераміки. Вийшло. Тим паче, що уявлення про гончарство, я вже мав, адже відвідував у Новгород Сіверську гончарний гурток. 

гончарна студія, Іван Кедун

Тож, на досягнутому не зупинилися. Виник задум про гончарну студію при літній археологічній школі. Завдяки небайдужим людям у нас з’явилося професійне гончарне коло. А далі виник задум, аби студія працювала цілий рік у приміщенні, адже ніжинцям, особливо дітям, які відвідували польові експедиції літньої школи, до вподоби було навчатися виготовляти власноруч вироби з глини. Поговоривши з ректором Олександром Самойленком було вирішено відкрити студію при НДУ ім. М. Гоголя. Облаштувати всім необхідним студію допомогла громадська організація «Ніжинське археологічне товариство».

Тут нині є все: від гончарного кола до професійної печі, а найголовніше потужна команда однодумців.

Заняття відбуваються за домовленістю. Маєте бажання відвідати студію - заздалегідь телефонуйте  керівнику – 067-595-13-01 (Іван Станіславович).

«Особливо у захваті діти. З яким захопленням зробивши власноруч чашку, беруть її додому. Глину ми купуємо повністю підготовлену до роботи. Головне – показати процес.», - каже керівник студії.

У Івана Кедуна є мрія - розвинена археологічна система у всіх напрямках, а це і польові дослідження, і експериментальна археологія з центром візуалізації результатів археологічних досліджень, і щоб це єдиною структурою працювало і здобувало нові наукові результати.

Тетяна Марченко для nizhyn.city
Фото Валерія Кичка

гончарна студія, Іван Кедун

гончарна студія, Іван Кедун

гончарна студія, Іван Кедун

гончарна студія, Іван Кедун

гончарна студія, Іван Кедун

гончарна студія, Іван Кедун

гончарна студія, Іван Кедун
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: