Завантаження ...
banner
banner

На первинну медицину за рік у Ніжині йде до 20 млн. грн.

В 2017 році Верховна Рада України проголосувала за Закон 2168 - VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» і таким чином дала «зелене світло» реформі фінансової

розвиток, амбулаторії, сімейна медицина

В 2017 році Верховна Рада України проголосувала за Закон 2168 - VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»  і таким чином дала «зелене світло»  реформі фінансової системи медицини.

Вже з січня 2018 року Міністерство охорони здоров’я розпочало впровадження змін в охороні здоров’я. А саме першого етапу реформи — нового механізму фінансування медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу. Адже сімейні лікарі, терапевти і педіатри є медиками, до яких найперше мають звертатися українці.

Фінансуються зміни за рахунок державного бюджету. 

І вже на сьогодні ми маємо оновлені пункти сімейної медицини. Їх у Ніжині 9. Всі амбулаторії забезпечені гематологічними аналізаторами і аналізаторами сечі та іншими необхідними тестами і обладнанням. В 2019 році для потреб амбулаторій придбали два нові автомобілі. 

Як розповіла журналістам mynizhyn.com головний лікар КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко за останній квартал 2019 року на розвиток первинної ланки медицини у Ніжині пішло 5 млн. 804 тис. грн. А за рік загалом на забезпечення функціонування первинної ланки і розвиток йде до 20 млн. грн (сюди включена і заробітна плата лікарям). 

Ці кошти дає держава, з міського ж бюджету фінансується невелика частина і часто цих грошей не вистачає. Як це, наприклад, було з міською програмою Медичного забезпечення хворих  у разі амбулаторного лікування. 

Держава також фінансує зарплати сімейним лікарям. Якщо раніше лікарі «первинки» отримували до 5 тис. грн, то вже зараз ефективні заклади змогли підвищити зарплати своїм лікарям до 15 тис. грн. Суттєво підвищилися і заробітні плати молодшого медичного персоналу.

Нагадаємо, що у грудні цього року у Ніжині запрацювала Helsi.me - зручна електронна медична система, створена для пацієнтів, лікарів, державних та приватних медичних закладів. Саме через неї ніжинці можуть обрати собі сімейного лікаря або записатися на прийом.


Підготувала Наталія Нікітіна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: