Завантаження ...
banner
banner

На Ніжинщині більше, ніж 576 державних гектарів виставлять на торги

Біля Галиці, що на Ніжинщині, державні землі вільні для оренди. Чекають торгів.— У нас був радгосп, — пояснює галицький сільський голова Володимир Пуховець. — Деякі землі оброблялися. Наприклад, 17 гектарів орав фермер Олексій Шило. Відмовився

Галиця, земля, гектари, торги

Біля Галиці, що на Ніжинщині, державні землі вільні для оренди. Чекають торгів.

— У нас був радгосп, — пояснює галицький сільський голова Володимир Пуховець. — Деякі землі оброблялися. Наприклад, 17 гектарів орав фермер Олексій Шило. Відмовився. А йому ці землі колись дозволила орендувати райдержадміністрація. Фермер Василь Шейко обробляв 50 гектарів. Він помер. Вісім гектарів, зокрема, відійшло сину Василя Шейка, Толі, а 17 — Олексію Шилу.

Усього біля Галиці на земельні торги виставлять права на 21 земельну ділянку держвласності (за межами населеного пункту). Інформацію про це 6 березня цього року розмістив сайт Держгеокадастру України. Найбільша ділянка — майже 102 гектари. Найменша — три з половиною гектари.

Загалом на Ніжинщині продаватимуть права на оренду 52 земельних ділянок держвласності. На більш ніж 576 гектарів. А на всій Чернігівщині продаватимуть оренду на 1567 ділянок. Це 26 тисяч 859 гектарів і майже 400 соток. У різних районах, і на півдні, і на півночі, шукатимуть на торгах орендарів. Хто більше дасть.

Є версія, що право оренди на державні землі продадуть першими.
 
У будь-якому разі, вони — землі колишніх радгоспів, державних дослідних станцій, землі академії наук, інших держструктур — ласий шматочок. Обробляєш, а на паї не платиш. Нерозпайоване, державне.

На Чернігівщині 26 тисяч 800 гектарів належало державним сільськогосподарським підприємствам. З них сільгоспугідь — 20 тисяч 700 гектарів. Про це повідомили в Головному управлінні статистики у Чернігівській області. (Усього ж в області 3 мільйони 190 тисяч 300 гектарів. З них сільгоспугідь — 2 мільйони 67 тисяч 500 гектарів.)

Це дані на 1 січня 2016 року.

У 2016-ому було 26800, а в 2020 продаватимуть права на оренду 26859 з гаком. Віднайшлося іще майже 60 га.

Тож скільки у нас державних гектарів? Чи всі вони підуть на торги?

Точну цифру, до гектара, ніхто не назве, сказали в Головному управлінні Держгеокадастру в Чернігівській області. Не вся внесена в кадастр. Постійно іде передача земель (двох гектарів, на які має право кожен громадянин України) у приватну власність.

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №11 (1765), 12 березня 2020 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: