Завантаження ...
banner

Як нардепи з Чернігівщини голосували за ринок землі

Сьогодні вночі Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Повідомляє suspilne.media. Документ підтримали 259 депутатів

ринок землі, голосування, нардепи

Сьогодні вночі Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Повідомляє suspilne.media.

Документ підтримали 259 депутатів. Це 206 нардепів фракції "Слуга народу", 13 депутатів фракції "Голос", 23 депутати з "Європейської солідарності" та 12 депутатів з групи "Довіра". Голосували проти 12 депутатів з "Батьківщини", по двоє депутатів зі "Слуги народу", групи "За майбутнє" та ОПЗЖ.

Серед нардепів з Чернігівщини «за» законопроект проголосували нардепи від «Слуги народу» Максим Зуєв, Валерій Зуб, Сергій Гривко, Павло Халімон, Олег Семінський. Також підтримали ухвалення документа Борис Приходько та Валерій Давиденко з депутатської групи «Довіра».

«Проти» проголосував позафракційний Антон Поляков, Валерій Дубіль з ВО «Батьківщина» був відсутній в залі.

Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До цього часу люди могли передавати землю лише в оренду.

Продаж землі стане можливим з 1 липня 2021 року. До 2023 року право на покупку землі буде тільки у фізичних осіб. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.

Основні моменти закону:

- купувати землю сільськогосподарського призначення зможуть лише українці;

- концентрація земель в одних руках становить до 10 тис. га;

- розрахунок за землю — виключно безготівковий з перевіркою походження коштів;

- забороняється купувати землю у 50-кілометровій зоні від кордону;

- зафіксовано мінімальну ціну на земельну ділянку;

- банки не зможуть купувати землю - лише брати у заставу;

- частина коштів від продажу земель державної та комунальної власності піде на створення Фонду розвитку сільських територій.

Напередодні глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що відкриття ринку землі є однією з ключових умов виділення Україні нової фінансової допомоги. Президент Володимир Зеленський неодноразового говорив, що отримання грошей МВФ необхідне Україні в умовах економічної кризи та пандемії коронавірусу.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: