Завантаження ...
banner
banner

Чи закриють Гуньківський ліс для відвідування та відпочинку?

На початку квітня на території Хвилівського лісу неподалік Ніжина сталася досить масштабна пожежа, яка перекинулася на місцевий сміттєвий полігон. Пожежу на полігоні вдалося досить швидко та без значних втрат загасити. Про те справжнього

ліс, пожежа, закриття, Гуньки

На початку квітня на території Хвилівського лісу неподалік Ніжина сталася досить масштабна пожежа, яка перекинулася на місцевий сміттєвий полігон. Пожежу на полігоні вдалося досить швидко та без значних втрат загасити. Про те справжнього лиха пожежа наробила у самому лісі.

Лісові пожежі знищують дерева і чагарники. Ослаблені пожежами насадження стають вогнищами шкідливих захворювань, що призводить до загибелі не тільки уражених вогнем, а й сусідніх з ними посадок. В результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші корисні властивості лісу, знищується цінна фауна. У 90% випадках винуватцями лиха виявляються люди.

В той же час мешканці мікрорайону Гуньки оприлюднювали світлини і Гуньківського лісу, де видно також наслідки пожежі.

ліс, пожежа, закриття, Гуньки

Згідно статистичних даних до 80% пожеж виникає через порушення населенням заходів пожежної безпеки при поводженні з вогнем в місцях праці та відпочинку.

Розуміючи це мешканці вулиці Прилуцька звернулися до начальники КП «ВУКГ» Владислава Кормана із проханням прийняти міри, для того аби хоч на якийсь час перешкодити вільному доступу людей до лісу аби попередити нові випадки пожеж  та дати можливість самому лісу відновити всій природній екобаланс після пожежі.

«У лісі майже цілодобово палять багаття, навіть уночі. Це видно мешканцям з вікон прилеглих багатоповерхівок. І це непокоїть жителів даного мікрорайону. Адже в лісі настільки сухо, що спалахнути може навіть від малої іскри від багаття», – звернулася до керівника КП «ВУКГ» мешканка даного мікрорайону, пані Валентина.

Розуміючи серйозність ситуації в КП «ВУКГ» як один із варіантів запропонували на певний період закрити ліс для відвідування та прогулянок: при всіх в’їздах поставити шлагбауми та окопати ліс по периметру. Закрити ліс пропонують до настання зими. За відвідування лісу у період його відновлення можливі навіть штрафні санкції.

Зауважимо, що це лише пропозиції, адже приймати такі рішення може тільки виконавчий комітет Ніжинської міської ради.

Про те головна проблема не в тому як перешкодити потраплянню людини на територію лісу, а в тому, що люди достеменно не розуміють тієї шкоди, якої завдають природі своїми діями. Адже після пожежі для повноцінного відновлення лісу потрібно не одне десятиліття.

Пам’ятайте! Всі пожежі в лісі починаються через якоїсь зовнішньої причини, так як джерела вогню серед дерев немає. Часто випадкова блискавка підпалює ліс, але набагато частіше – людина.

Вікторія Коломійченко для nizhynnews.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: