Завантаження ...
banner
banner

На ніжинських водоймах живуть птахи, що перебувають під охороною

На водоймах Ніжина живуть яскраві птахи, що перебувають під охороною Бернської конвенції. Це – водяна курочка (Gallinula chloropus). Заповнені водою канави, болота, річки з повільною течією та

водяна курочка, водойми, Ніжин

На водоймах Ніжина живуть  яскраві птахи, що перебувають під охороною Бернської конвенції.

Це – водяна курочка (Gallinula chloropus). Заповнені водою канави, болота, річки з повільною течією та іригаційні канали з густо зарослими берегами - ось улюблене житло цього птаха. 
 
"У парку Шевченка, серед багна, болота і сміття у маленькому болоті, живуть дві родини водяних курочок, десь приблизно дванадцять птахів. A ще, кожного ранку сюди прилітають дві чаплі і качки з Графського парку". Про це у Фейсбук пише Леонід Руденко
 
Цілу родину водяних курочок декому з ніжинців пощастило спостерігати і на Острі.
 
Яскраве фото такої пернатої красуні «подарував» Фейсбуку Олександр Вобленко: «Вийшовши з університету, вирішив зайти до озера, що в Графському парку. На удачу мав при собі камеру…».

водяна курочка, водойми, Ніжин
 
Знайомимося з пернатими ближче...

Прокинувшись вдосвіта, курочки водяні виходить на пошуки поживи і вплав або пішки обходить свою ділянку. У пошуках їжі птах обстежує ґрунт, водну поверхню і прибережну рослинність, а іноді занурює в воду голову, щоб витягнути ласий шматочок.

В багатий раціон курочки водяної входять суцвіття, молоді пагони, квітки, листя, плоди та насіння багатьох наземних і водних рослин. Птах також охоче поїдає дрібних рачків, павуків, комах, мальків, пуголовків і не гребує й падлом.
 
Час від часу курочка водяна зупиняється, щоб перепочити і почистити пір'ячко. Іноді курочки з'являються на луках або на щойно зораних полях, але неодмінно тримаються поблизу води. 

водяна курочка, водойми, Ніжин
 
Птахи добре лазять по гілках чагарників, охоплюючи їх довгими пазуристими пальцями і допомагаючи собі крилами. 
 
Курочка водяна дуже чутлива й полохлива. При появі небезпеки вона прожогом тікає водою, енергійно махаючи крилами, й ховається в заростях. Якщо притулок занадто далеко, щоб до нього добігти, птах зривається в короткий політ і ховається в очеретах. Якщо ж бігти нікуди, вона може пірнути під воду і, тримаючись лапками за водорості, виставляє голову на поверхню, щоб спостерігати за всім, що діється навколо.

водяна курочка, водойми, Ніжин

Цікаві факти

Іноді молоді птахи з першого виводка залишаються при своїх батьках і допомагають їм доглядати за новими пташенятами, беручи на себе роль старших сестер. Молоді водяні курочки нерідко вигодовують пташенят з наступних виводків. Вони також допомагають батькам лагодити гніздо. Можливо, це допомагає молодим птахам у майбутньому стати більш турботливими батьками, коли у них з'являться власні пташенята.

водяна курочка, водойми, Ніжин

Ось така краса живе в нашому Ніжині... Бережімо їх!

У статті використано матеріал сайту pernatidruzi.org.ua
Фото Олександра Вобленко та pernatidruzi.org.ua
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: